Ndërsa miliarda euro po shpenzohen për të studiuar vaksinën COVID-19, ekspertët thonë se ka diçka që mund t’ju ndihmojë të shmangni virusin dhe nuk kushton asgjë – hapni një dritare.

Ka prova në rritje që sugjerojnë se ajri që qarkullon në ambiente të mbyllura kontribuon në përhapjen e grimcave që shkaktojnë infeksionin.

Kjo re e imët me grimca të vogla, e njohur si aerosole, mund të qëndrojë në ajër për një kohë të gjatë dhe për orë të tëra, dhe në atë rast, thjesht ndihma për dorezën e dritares mund të ndihmojë.

Epidemiologu Antoine Flahault e krahasoi atë me pirjen e duhanit.

Çfarë do të bësh kur dhoma është e tymosur? Hap dritaren për të lënë tymin” të dalë “nga dhoma. Është e njëjta gjë me ato re virale të padukshme“, tha ai.

Sa ajrosje nevojiten për të “shpërndarë” aerosolin?

Shumë. Ne rekomandojmë riciklimin e plotë të ajrit në dhomë të paktën gjashtë herë në orë“, theksoi Flahault, drejtor i Institutit të Shëndetit Global në Universitetin e Gjenevës.

Gjashtë herë në orë është ajo që keni në vagonin e trenit super të shpejtë ose në një aeroplan, ku cilësia e ajrit është shumë e mirë. Por në shumicën e hapësirave të mbyllura nuk kemi atë nivel ventilimi“, shtoi ai.

Dritaret e hapura, natyrisht, nuk janë masa e vetme.

Kufizoni numrin e njerëzve që qëndrojnë në të njëjtën dhomë, mos qëndroni atje shumë gjatë, mbani një maskë gjatë gjithë kohës, lani duart rregullisht dhe përpiquni të mos flisni ose të bërtisni shumë“, theksoi Flahault.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kohët e fundit përfshinë një seksion të brendshëm në rekomandimet e saj për të luftuar përhapjen e koronavirusit.

Shmangni hapësirat e mbyllura dhe siguroni ajrosjen e duhur duke futur sa më shumë ajër të pastër”, thuhet në faqen e tyre të internetit.

Megjithëse koronavirusi transmetohet kryesisht nga pikat, CDC ka përfshirë zyrtarisht aerosolet midis mënyrave të transmetimit të virusit.

Ekspertët në shumë vende kanë avokuar për muaj me radhë për masa më rigoroze për të luftuar kërcënimin e aerosoleve, të cilat në fillim të pandemisë mezi u përmendën në udhëzimet e shëndetit publik.

Gjermania është një nga vendet që zyrtarisht i rekomandon popullatës hapjen e dritareve dhe ajrosjen e ambienteve.

Kancelarja Angela Merkel tha muajin e kaluar se ajrosja “mund të jetë një nga masat më të lira dhe më efektive për të frenuar përhapjen e pandemisë”.

Mjeku gjerman Bernhard Junge-Hulsing këshillon njerëzit të mbajnë dritaret e hapura edhe kur temperaturat bien.

Ju gjithmonë mund të vishni një triko nëse jeni të ftohtë gjatë procesit“, tha ai.