Studiuesit nga Çikago zbuluan se manifestimet e shpeshta neurologjike dhe encefalopatia lidhen me sëmundjen e pacientëve me koronavirus.

Një studim nga Northwestern Medicine në Çikago ka zbuluar se pothuajse një në tre pacientë me koronavirus të pranuar në spitale zhvillojnë encefalopati – që do të thotë dëmtim ose sëmundje që ndikon në funksionin e trurit ose strukturën.

Në SHBA, e cila kryeson listën e vendeve më të prekura të koronavirusit – mbi 415,000 njerëz janë shtruar në spital me COVID-19, sipas Projektit të Ndjekjes COVID.

Pasi studimi u botua këtë javë, ai ka ngritur shqetësime serioze kombëtare pasi ka nxjerrë në pah faktet në lidhje me dëmtimin mendor të shkaktuar nga COVID-19.

Encefalopatia mund të shkaktohet nga agjentë infektivë – të tillë si bakteret, virusi ose prioni – mosfunksionimi metabolik ose mitokondriale, tumori i trurit ose presioni i shtuar në kafkë.

Ekspozimi i zgjatur ndaj elementeve toksike, duke përfshirë barnat, ngjyrat, kimikatet industriale, rrezatimin dhe metale të caktuara, trauma kronike progresive, ushqimi i dobët ose mungesa e oksigjenit ose rrjedhja e gjakut në tru gjithashtu mund të shkaktojnë kushte të tilla mjekësore.

Simptomat janë:

Konfuzion

Humbja e kujtesës

Ndryshimet e personalitetit

Problem të mendoni qartë ose të përqendroheni

Problem në të folur

Dobësia e muskujve ose tronditjet që nuk i kontrollojnë dot

Lëvizjet e syve që nuk i kontrollojnë dot

Dridhje

Problem në gëlltitje

Përgjumje

Humbja e nuhatjes

Igor Koralnik, profesor i neurologjisë në Universitetin Northwestern ka trajtuar disa pacientë të infektuar me koronavirus në sistemin e kujdesit shëndetësor të Mjekësisë Northwestern.

Eksperti i cili është një nga autorët e studimit tha se “encefalopatia, e cila karakterizohet nga funksioni mendor i ndryshuar duke filluar nga konfuzioni i lehtë në koma, është shfaqja më e rëndë neurologjike e COVID-19”.

Studimi, i cili u botua në Analet e Neurologjisë Klinike, u krye në 509 pacientë të infektuar me SARS-CoV-2 brenda rrjetit të spitalit në Çikago dhe rrethinat e tij.

Studiuesit eksploruan manifestimet neurologjike të sëmundjes së shkaktuar nga koronavirus dhe vunë re praninë e tij në 82.3 për qind të pacientëve me COVID-19 në një moment të sëmundjes.

Sipas studimit, manifestimet më të shpeshta neurologjike përfshijnë-

Mialgji ose dhimbje muskulore, (44.8 për qind e të gjithë atyre që janë shqyrtuar)

Dhimbje koke (37.7 për qind)

Encefalopati (31.8 për qind)

Marramendje (29.7 për qind)

Shija e Ndryshuar (15,9 për qind)

Humbja e nuhatjes (11.4 për qind)