Kritiku i shfaqjeve televizive dhe studiues i mediave Ómar Rincón pas 17 vjetësh të lansimit të serialit “Pasionet e Fshehta”  për mediat latine tregoi arsyet pse kjo telenovelë është kaq e suksesshme.

Kur u bë premiera e telenovelës ” Pasión de gavilanes” në Tetor 2003, ishte një nga sukseset e mëdha të televizionit kolumbian. Kishte të gjithë përbërësit: sensualiteti, humori në pothuajse të gjitha skenat, një komplot kompleks ku shfaqej drejtësia dhe hakmarrja dhe, përveç kësaj, një tension i vazhdueshëm midis protagonistëve, përcjell portali rtv21.tv

Sidoqoftë, pasi u shfaq në katalogun Netflix disa vjet më parë dhe, mbi të gjitha, me ribotimin nga Canal Caracol në fillim të korrikut, suksesi i tij është ringjallur me një forcë që pritej. Përmes karantinës, aktorë dhe aktorë si Jorge Cao, Danna García dhe Zharick León kujtuan pjesëmarrjen e tyre në këtë telenovelë.

Sipas  Rincón këto janë disa nga çelësat e suksesit të serialit i cili është shfaqur edhe në televizionin RTV21 e që ka pasur shikueshmëri të madhe.

1. Është pasqyrë e kulturës

“Nuk ka asgjë aq universale sa të jesh lokal,” thotë Rincón. “Kultura popullore mund të tregojë gjithçka universale.” Duke ofruar një melodramë, ku personazhe të ndryshëm nga kultura të ndryshme dhe kushte sociale shoqërohen dhe përplasen me njëri-tjetrin, ju po tregoni një histori universale. Sidoqoftë, duke i dhënë elemente estetike të njohura thellë – siç është muzika – ai arrin të afrojë jo vetëm audiencën latine, por edhe pjesët e tjera të botës, siç janë Republika Czecheke dhe Polonia.

2. Përfaqëson “ëndrrën e Amerikës Latine”

‘Pasión de gavilanes’ përuroi një zhanër që shënoi televizionin e Amerikës Latine: atë të narkoterapive. Megjithëse Rincón e bën të qartë se kjo nuk konsiderohet narconovela, ai mbron se “është telenovela e parë e asaj serie sepse përfaqëson ëndrrën e përsosur të parave në kulturën popullore: të jesh një qytetar i arsimuar, por të kesh një Range Rover, një BMË dhe një fermë për të shfaqur fuqinë ”. Kjo dëshirë, e cila përfundon me bar Alcalá, kantina ku këndohet muzika meksikane, sintetizon shumë imagjinata të suksesit ekonomik në elementë shumë më afër se klishet e Hollywood-it.

3. Është shkruar nga një më të mëdhenjtë e televizionit kolumbian

Julio Jiménez, krijuesi i kësaj telenovele, është një nga shkrimtarët më të suksesshëm të telenovelave kolumbiane. Në vitet tetëdhjetë, ai fitoi pseudonimin “Hitchcock kolumbian” për soap-operat e tij të cilat shfrytëzuan në maksimum psikologjinë e personazheve. Pastaj, në vitet nëntëdhjetë, ai shkroi novelat si “La potra zaina” dhe “Yo amo a Paquita Gallego”.

4. Është remake i një histori tjetër të shkëlqyeshme

Rincón shpjegon se ‘Pasión de gavilanes’ nuk është 100 përqind origjinale, por përkundrazi lind nga një telenovelë e mëparshme, të cilën vetë Julio Jiménez e kishte shkruar në 1994. “‘Las aguas mansas’, e cila është e shkëlqyeshme, kishte bërë keq sepse ai duhej të luftonte me C Café ’dhe humbi.

5. Arrijnë ta ndajnë një hero në gjashtë personazhe të fuqishme

Një nga këto risi narrative është në ndërtimin e heroit të tregimit. Rincón pohon se çdo hero apo heroinë komplekse përfshin tre personalitete: nj konflikte të brendshme, një tjetër qesharake dhe “të ftohtë” dhe një të tretë që është imponuese dhe autoritare. Në ‘Pasión de gavilanes’, “personaliteti i parë është Mario dhe Danna García; të dytët janë Brown dhe Natasha Klaus dhe e tretët janë Paola Rey dhe Baptiste, ”thotë Rincón. “Aty romanca është e trefishtë dhe mund të përparosh në sofistikimin e tregimit.”

6. Kjo telenovelë seksualizon burrat

Risia e dytë e madhe është se ‘Pasión de gavilanes’, për herë të parë, guxon të seksualizojë personazhet mashkullorë. “Kjo është diçka që duhej të ishte zbuluar vite më parë,” thotë Rincón. “Dhe kjo soap- operë ishte një zhanër për gratë, por gratë gjithmonë të zhveshura dhe jo burra.” Këtu ndodh e kundërta: Vëllezërit Reyes Guerrero – luajtur nga Mario Cimarro, Michel Broën dhe Juan Alfonso Baptista – e kalojnë pothuajse gjithë kohën e tyre në kamera gjoksin e tyre të zbuluar. Kjo, sipas Rincón, është baza e një estetike që gjithmonë ka qenë e pranishme në serialet pasuese, përcjell portali rtv21.tv

7. Personazhet femra tregojnë dëshirën e tyre

Jimena, e luajtur nga Paola Rey, është një grua që shpreh pa frikë anën e saj seksuale, pa u seksualizuar shumë vetë. Sidoqoftë, Rincón sqaron se kjo nuk ndodhi me Normën, të luajtur nga Danna García, dhe as me Sara, të luajtur nga Natasha Klauss.

8. Leandro, Ambasadori LGBT

Edhe pse prania e personazheve homoseksualë në telenovela është e rëndësishme, siç është Leandro, e luajtur nga Sebastián Boscán, Rincón bën një deklaratë kritike: “Hyrja e burrit homoseksual në telenovelën kolumbiane është një veprim mako”, thotë ai, dhe shpjegon se ky personazh, i pranishëm në seriale të tjera si ‘Café’ ose ‘Betty la fea’, është gjithnjë mashkull. “Sot nuk mund të flasësh për një soap operë që nuk ka një homoseksual, por është më shumë një klishe për të fituar një audiencë: ne kurrë nuk kemi parë një karakter femër homoseksual.”

9. Karakteret dytësore janë po aq të rëndësishme sa ata kryesorë

Rosario Montes, këngëtarja e luajtur nga Zharick León, luan një rol të rëndësishëm dhe krijon një histori paralel me tregimin kryesor që është vendosur në shiritin Alcalá. Ky element është karakteristik për romanet e suksesshme kolumbiane. Rincón jep shembullin e barakave ’në telenovelën Bet Betty la fea’, nga Fernando Gaitán. “Personazhet sekondarë që janë protagonistë pa qenë pjesë e heronjve janë shumë tipikë për telenovelat kolumbiane.”

10. Muzika është çelësi

[Quién Es Ese Hombre]?Kënga e temës hyrëse të dëgjohet nga njerëz që nuk kanë asnjë interes për telenovelën . Kënga ‘Fiera inquieta’, e realizuar nga Ángela Chadid – sepse Zharick León bën play rishikim ’në skenat ku ajo këndon këngën në bar – ishte një hit i vërtetë në radiot e njohura. ‘Pasión de gavilanes’ “është telenovela e fundit në të cilën muzika ishte vërtet e rëndësishme,” thotë Rincón. “Ky është një shembull i një telenovele klasike, në të cilën u kompozua muzika popullore që triumfoi me të vërtetë në popullaritetin”./21Media