Disa mënyra për ta mbrojtur kompjuterin nga spiunimi

Disa mënyra për ta mbrojtur kompjuterin nga spiunimi

Të jesh para ekranit tënd nuk do të thotë se je vërtet vetëm. Hakerët nuk pushojnë kurrë dhe gjithmonë kërkojnë vende të cenueshme në kompjuterin tuaj për të vjedhur të dhënat tuaja.

Duke klikuar në faqe të ndryshme, mund t’i vendosni në kompjuterin tuaj pa e ditur atë. Defekti i baterisë, ngadalësimi i kompjuterit tuaj, programet që nuk përgjigjen ose një faqe fillestare e ndryshuar befasisht mund të jenë disa shenja serioze që dikush tjetër po e përdor atë.

Bight Side ka treguar shenjat, të cilat mund të tregojnë se kompjuteri juaj po spiunohet, si dhe ka dhënë edhe disa këshilla të thjeshta se si të shmangni marrjen e viruseve dhe programeve të dyshimta në kompjuterin tuaj, përcjell rtv21.tv

1. Laptopi harxhon baterinë shumë shpejt

Nëse disa programe të padëshiruara po funksionojnë në sfond, ndërsa laptopi juaj është aktiv, ai përdor fuqinë e tij qendrore të procesorit. Disa programe si kjo mund të jenë spyware ose viruse. Një jetë e shkurtër e baterisë mund të jetë gjithashtu një shenjë që dikush po kripton me procesorin tuaj ose është i infektuar nga malware.

2. Programet veprojnë dhe shpesh nuk funksionojnë

Hakerët kërkojnë gjithmonë mënyra të reja për të mbledhur të dhënat tuaja. Ata mund të vendosin një kod në aplikacionet tuaja për t’i bërë ata të mbledhin të gjithë informacionin e nevojshëm. Kjo mund ta bëjë një aplikacion të funksionojë më ngadalë etj. Për të mbrojtur veten, përpiquni të mos i vendosni të gjitha të dhënat tuaja financiare si numrat e kartave tuaja të kreditit ose kodet në aplikacione dhe gjithmonë krijoni një fjalëkalim të ndërlikuar, përcjell rtv21.tv

3. Kompjuteri juaj funksionon më ngadalë

Nëse kompjuteri juaj është mjaft i ri dhe vini re që krejt papritur nuk funksionon aq shpejt sa mendohet, kjo është e dyshimtë. Mund të jetë një shenjë se është e infektuar nga malware. Një softver i tillë i rrezikshëm mund të vijë në kompjuterin tuaj përmes programeve që shkarkoni, pasi shpesh është maskuar si softuer i ligjshëm. Ata konsumojnë shumë nga burimet e procesorit, gjë që e bën kompjuterin tuaj të funksionojë më ngadalë.

4. Kamera papritmas fillon regjistrimin

Nuk është një shenjë e mirë nëse vëreni që kamera juaj regjistron papritmas. Kjo mund të jetë alarmante, sepse nëse dikush po ju spiunon, jo vetëm që ata po përpiqen të vjedhin të dhënat tuaja, por ato gjithashtu mund të marrin fotografi nga ju dhe të regjistrojnë zërin tuaj. Është më mirë të mbuloni kamerën tuaj me disa kaseta, të ndizni mikrofonin tuaj vetëm kur të jetë e nevojshme dhe të ndryshoni shpesh fjalëkalimet tuaja.

5. Dritat ndezen në kompjuterin tuaj

Një tjetër shenjë që duhet t’i kushtoni vëmendje është ndezja e dritave në kompjuterin tuaj. Kur dikush tjetër është duke kontrolluar kompjuterin tuaj, ju mund të vini re se ai ka drita dërguese dhe marrëse, duke u ndezur edhe nëse nuk jeni aktiv. Një virus ose një malware spiun mund të shkarkojë dhe të ngarkojë të dhëna nga dhe në kompjuterin tuaj.

6. Shfaqen reklama të padëshiruara

Ndonjëherë, ndërsa shfletoni në internet, mund të klikoni aksidentalisht në një link të dyshimtë. Ai mbase mund të injektojë kompjuterin tuaj me një virus reklamimi që do të bëjë reklama dhe shtesa të shfaqen në të gjithë ekranin tuaj. Jo vetëm që është e bezdisshme për tu parë, por gjithashtu lejon që hakerët të kenë akses në të dhënat tuaja përmes kompjuterit tuaj, përcjell rtv21.tv

7. Vini re se faqja fillestare ka ndryshuar papritur

Një shenjë më alarmante është gjendja e faqes fillestare të shfletuesit tuaj. Nëse e hapni atë dhe vini re se është ndryshe nga ato që keni zakonisht, duhet t’i kushtoni vëmendje kësaj. Gjithashtu, mund të vëreni që shfletuesi juaj hapet dhe ju jep faqe interneti krejtësisht të ndryshme nga ato që përpiqeni të hapni. Kjo do të thotë që kompjuteri juaj është i infektuar me një lloj programi spiunimi.

8. Shfletuesi juaj ridrejtohet vazhdimisht

Nëse kërkoni diçka në Google dhe ju ridrejton në një faqe në internet të panjohur dhe të dyshimtë, në vend që të tregojë rezultatet e kërkimit tuaj, kjo është problematike. Në këtë rast duhet të kontrolloni shtesat e shfletuesit tuaj dhe të fshini ato që nuk i keni instaluar vetë.

9. Ju vëreni programe të panjohura të instaluara në kompjuterin tuaj

Një nga mënyrat më të zakonshme që kompjuteri juaj mund të monitorohet nga distanca është përmes malware. Ju duhet të kontrolloni rregullisht programet që keni instaluar. Ndonjëherë mund të instalohen disa softuer të padëshiruar, derisa përpiqeshit të instalonit diçka në një pako softuerësh. Nëse vëreni ndonjë program të dyshimtë që nuk jeni përpjekur të merrni në kompjuterin tuaj – duhet ta fshini menjëherë, përcjell rtv21.tv

10. Ju vëreni aktivitete të dyshimta të shfletuesit

Computer cursor pointing to internet browser history in drop down menu. Review internet history concept.

Është gjithmonë një ide e mirë për të kontrolluar historinë e shfletuesit tuaj herë pas here për hirë të sigurisë. Nëse vini re se ka faqe në internet në të cilat nuk keni shikuar kurrë, kjo mund të jetë një shenjë të cilës duhet t’i kushtoni vëmendje. Aktiviteti i dyshimtë i shfletuesit gjithashtu mund të nënkuptojë që dikush që po iu spiunon është përpjekur të marrë akses në të dhënat tuaja.

Si ta mbroni kompjuterin tuaj?

Mos harroni të azhurnoni rregullisht sistemin tuaj.
Shmangni faqet e dyshimta të internetit.
Shkarkoni softuer vetëm nga faqet e internetit të besueshme.
Mos hapni e-maile nga dërguesit e panjohur.
Instaloni një program të besueshëm antivirus, skanoni rregullisht sistemin tuaj dhe mos i injoroni njoftimet anti-virus./21Media