Disa nga gjërat më të zakonshme që ne përdorim janë shpikur nga fëmijët. Një ndër faqet e njohura “Mom me”, rendit 10 shpikjet më të mira të fëmijëve në histori

Disa nga gjërat më të zakonshme që ne përdorim janë shpikur nga fëmijët. Një ndër faqet e njohura “Mom me”, rendit 10 shpikjet më të mira të fëmijëve në histori

Kasata e ftohtë mbi shkop

Në vitin 1905, 11 vjeçari Frank Epperson harroi një natë të ftohtë një gotë me lëng pluhur, ujë dhe një shkop për t’i trazuar. Kur u zgjua në mëngjes gjeti një ëmbëlsirë shumë të shijshme që e quajti Epsicle. Në vitin 1923 ai mori patentën për shpikjen e tij dhe ia shiti të drejtat një kompanie të madhe në New York. Tani qindra e mijëra Popsicles Epperson janë ngrënë në SHBA çdo vit.

Trampolina

Gjimnastja 16 vjeçar George Nissen shpiku trampolinën e parë në vitin 1930 me materiale të gjetura, duke shtrirë pëlhurën mbi një strukturë çeliku. Disa vite më vonë me trajnerin e gjimnastikës së tij të kolegjit Larry Griswold ai e perfeksionoi trapolinën duke përdorur najlonin. Shtatëdhjetë vjet më vonë, trampolina u emërua një sport olimpik dhe ai ishte gjallë për të mësuar lajmin.

Mbrojtësja e vesheve

I nxitur nga i ftohti që ndjente në veshë kur patinonte, 15 vjeçari Chester Greenwood i kërkoi gjyshes së tij të qepte gëzof në një tel që e kishte përthyer vetë. Menjëherë pas kësaj, në fillim të viteve 1870, ai mori një patentë dhe bëri një model përfundimtar për mbrojtësit e veshëve. Më 21 dhjetor, shteti i Maine ende feston “Ditën e Chester Greenwood” për të festuar shpikjen e saj të mençur.

Alfabeti Brajle

Louis Braille ishte vetëm 3 vjeç në 1812 kur ai u plagos dhe humbi shikimin e tij. Më vonë, si një student adoleshent në Institutin Kombëtar për të Verbër në Paris, ai krijoi një sistem duke përdorur pika të ngritura në modele të veçanta për të ndihmuar në leximin. Libri i parë Braille u botua në 1829, dhe në 1837 Louis shtoi simbolet për matematikë dhe muzikë. Braille është përshtatur për gati çdo gjuhë të vetme, nga shqipja në Zulu.

Televizioni i hershëm

Ndërsa disa shpikës kontribuan në krijimin e televizionit, Philo T. Farnsworth bëri disa përparime të domosdoshme. Në 1921, 15-vjeçari kishte skica, diagrame dhe shënime për të bërë një sistem televiziv elektronik. Në moshën 21 vjeçare, Farnsworth transmetoi imazhin e tij të parë elektronik dhe mbajti demonstratën më të hershme publike të një TV të punës. Në kohën e vdekjes së tij në vitin 1971, televizioni mesatar televiziv përfshinte rreth 100 elementë që ai fillimisht kishte patentuar.

Makinat për fëmijët e sëmurë

Gjatë vizitës në spitalin e fëmijëve në vitin 1998, Spencer Whale, 6 vjeçar, vuri re se aparatet mjekësore shpesh pengonin fëmijët e sëmurë që donin të luanin. Spencer u kthye në shtëpi dhe krijoi një makinë të rehatshme me një shtyllë IV të bashkangjitur në mënyrë që fëmijët e sëmurë të mund të luajnë në mënyrë të sigurtë dhe të lehtë, ndërsa merrnin ilaçin e tyre. Spitalet e fëmijëve në të gjithë vendin tani kanë vetura dhe kamionë të KidKare.

Përkthyesi i gjuhës së shenjave

Pasi pa një përkthyes të bënte porosinë për një grup fëmijësh të shurdhët në vitin 2002, 17-vjeçari Ryan Patterson shpiku një dorashkë që përkthen lëvizjet e duarve në fjalë të shkruara në një ekran dixhital. Aparati gjithashtu mund të personalizohet për të njohur stilin e nënshkrimit të një individi dhe tani përfshin edhe audion.

Algat në automjete

Në vitin 2011, 17-vjeçari Param Jaggi shpiku një pajisje që përdor algat për të shndërruar dioksidin e karbonit të dëmshëm nga tubi i shkarkimit të automjetit në oksigjen të pastër, ashtu siç do të ishte në natyrë. Një numër i organizatave, duke përfshirë EPA, Intel dhe Forbes kanë njohur punën e Jaggit.

Pajisje për parandalimin e zjarrit

Në vitin 2011, një 17 vjeçar, luftëtar vullnetar i zjarrit në një shkollë të mesme, Paul Hyman shpiku një sensor për të zbuluar rrezikun nga zjarri, duke çliruar dioksidin e karbonit për të zbuluar flakë të mundshme. Ai gjithashtu krijoi një aparat të vogël infra të kuqe për maskat e zjarrfikësve për të parë përmes tymit të dendur dhe flakët. Financuar në mënyrë të plotë nga Universiteti Clarkson, Hyman drejton një biznes të sigurisë nga zjarri përmes dhomës së tij të fjetjes.

Teknika shkurtuese

Në vitin 2009, Janet Song 16-vjeçare dhe vëllai i saj 15-vjeçar Benjamin erdhën me një mënyrë të re, më pak invazive për të zbuluar shenjat e hershme të kancerit që analizojnë urinën për shënjuesit e ADN-së që shoqërohen me mëlçi, zorrës së trashë dhe kanceret e tjera para se të ndodhin simptoma të theksuara. Ndërsa nuk është ende në dispozicion për përdorim klinik, ajo ka potencial për të rritur në masë të madhe normat e mbijetesës.