Një grua 103-vjeçare e quajtur, Whang Od Oggay është artistja më e vjetër tradicionale e tatuazheve në Filipine.

Whang Od jeton në provincën Kalinga e vendosur në zonën malore në Filipinet veriore dhe është mambabatok i fundit – një tatuazh tradicional në Kalinga.

Kjo artiste e tatuazheve është një mjeshtre e njohur, jo vetëm në Filipine, por edhe në vende të tjera, çdo ditë, njerëz nga e gjithë bota shkojnë tek ajo për të bërë një tatuazh, transmeton rtv21.tv.

Turistët dhe vizitorët e tjerë duhet të bëjnë 15 orë me makinë për të arritur në veri të Manila në fshatin malor të Bus Ocalan, i cili është i arritshëm vetëm duke lëvizur nga rruga më e afërt e poshtër përmes një pylli dhe tarracave të orizit.

Për tatuazhet e saj tradicionale të bëra me dorë, Whang Od përdor një gjemb nga një pemë pomelo, një shkop bambuje të gjatë, qymyr dhe ujë. Boja që ajo e bën vetë është përgjuar thellë në lëkurë duke përdorur gjemba dhe bambu për ta shtyrë brenda.

Tatuazhet që ajo bën janë të përhershme dhe ato shkojnë nga linja të ndryshme deri tek printimet fisnore te kafshët, me kuptime të tilla si forcë ose pjellori.

Kur filloi së pari kjo traditë e tatuazheve në Kalinga, ato u jepeshin vetëm burrave që kishin vrarë dikë në një betejë./21Media