Tre javë pasi Izraeli rihapi dyert e të gjitha shkollave, gjithnjë e më shumë po mbyllen përsëri për shkak të një rritje të rasteve të koronavirusit.

Pasi 347 nxënës dhe mësues testuan pozitivisht për koronavirusin, 127 shkolla nuk u hapën të dielën, ditën e parë të javës së punës në Izrael, njoftoi Ministria e Arsimit.

Rreth 17 mijë e 500 studentë dhe mësues janë në izolim të shtëpisë.

Përveç tyre, katër ligjvënës të tjerë izraelitë u desh të hynin në izolim, pasi ishin në kontakt me një ligjvënës arab, i cili mori një test pozitiv të koronavirus javën e kaluar.

Sami Abu Shehadeh, një anëtar i Listës së Përbashkët të Partive Arabe, bëri thirrje në Twitter javën e kaluar të ndiqte udhëzimet e Ministrisë së Shëndetësisë dhe paralajmëroi: “Të gjithë duhet të kuptojmë se lufta nuk ka mbaruar ende“.

Izraeli shpejt futi një karantinë të rreptë në vend në mes të marsit, kështu që epidemia ishte relativisht e butë.

Sidoqoftë, ai e hoqi shpejt atë. Shkollat u rihapën më 17 maj, pasuar nga hotele, pishina dhe restorante dhjetëra ditë më vonë. Të shtunën, plazhet izraelite ishin të mbushura me njerëz dhe shumë injoruan një udhëzim detyrues nga Ministria e Shëndetësisë për të bartur maska mbrojtëse.

Deri më tani, 17 mijë e 783 raste të COVID-19 janë konfirmuar në Izrael, nga të cilat 15 mijë e 64 janë rikuperuar. Vetëm 29 janë në gjendje të rëndë, nga të cilat 23 janë në respiratorë. Ministria e Shëndetësisë tha se 297 njerëz kishin vdekur në Izrael që prej fillimit të epidemisë.