Një grua me një gjendje të rrallë gjenetike ka treguar se si ajo vesh një maskë që duket si një “helmetë hapësinore” për të mbrojtur lëkurën e saj nga dëmtimi i rrezeve UV – dhe nuk e ka lënë shtëpinë pa të për 20 vjet.

Në moshën dy vjeçare, Fatima Ghazaoui, 28 vjeçe, nga Maroku, u diagnostikua me gjendjen e rrallë të lëkurës “Xeroderma pigmentosum”, pasi prindërit e saj vunë re frengjitje të fortë të lëkurës së saj, transmeton rtv21.tv.

Gjendja gjenetike e lë lëkurën të paaftë për të riparuar veten pas ekspozimit ndaj rrezatimit ultravjollcë, të cilat janë të pranishme në dritën e diellit do të thotë që një person ka më shumë të ngjarë të zhvillojë kancer të rrezikshëm të lëkurës ose syrit.

Fatima nuk ka qëndruar në dritë të diellit për më shumë se 20 vjet pa veshur mbrojtese nga dielli në të cilën ajo me dashuri e quan ‘maskë e NASA-s’ dhe kryesisht fillon ditët e saj në pragun e natës.

“Unë rrallë dal jashtë ditën, por nëse më duhet”, thotë Fatima, “Unë duhet të vesh atë që e quaj maskë të NASA-s, si dhe doreza për t’u mbrojtur nga rrezet e diellit. Dita ime është e ndryshme nga njerëzit e tjerë, unë e kaloj tërë ditën brenda dhe dita ime fillon natën”, u shpreh ajo.

Djegia e saj nga dielli shkakton skuqje dhe mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës që duhet të hiqet me anë të operacionit./21Media