300 raste të Hemofilisë

 Mjekja Zorica Trajkova – Antevska vlerëson së nevojitet edukim i madh për njerëzit me Hemofili, që ata ta pranojnë më lehtë problemin me të cilin përballen

Igor Petreski ëshë një djalosh 13 vjeçar nga Pripeli, i cili është i lindur me këtë sëmundje. Ai adhuron të luajë futboll, por për shkak të sëmundjes këtë e bën shumë rrallë. Federata e Futbollit të Maqedonisë para pak kohe e shënoi ditën botërore të Hemofilisë dhe u mundësoi personave me hemofili që ta ndjekin ndeshjen mes Maqedonisë dhe Lihtenshtajnit për moshat e reja deri më 16 vjet. Pjesë e këtij organizimi ishte edhe Igori.

Nëna e tij, Verica Petreska me sy të përlotur tregoi për dashurinë e tij ndaj futbollit dhe shtoi se djali i saj nuk ka probleme të mëdha me Hemofilinë, për shkak të terapisë cilësore,shkruan tv21.tv

“Kohë pas kohe ka gjakderdhje, por nuk janë shumë serioze, pasi që barnat janë shumë cilësore. Nganjëherë luan edhe futboll, por mjekët nuk i lejojnë që të luajë shpesh. Kjo është shumë tragjike. Shumë e don futbollin. Një herë më parashtroi një pyetje, për të cilën nuk dija se si të përgjigjem. Unë i them se kur të duash diçka, duhet të jesh këmbëngulës për ta arritur atë. Ai më tha unë dëshiroj të bëhem futbollist, por nuk mundem. Si të jem këmbëngulës?”, tha ajo.

Mjekja Zorica Trajkova – Antevska vlerëson së nevojitet edukim i madh për njerëzit me Hemofili, që ata ta pranojnë më lehtë problemin me të cilin përballen.

“Qëllimi kryesor është që të mbahet statusi normal i moshës. I shoh fëmijët, që nga lindja e tyre deri në moshën 18 vjeçare. Ne duhet ta diagnostikojmë sëmundjen, ta ndjekim rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve, me qëllim që të rriten si persona që do të funksionojnë në mënyrë normale. T’i vetëdisojmë, t’i edukojmë që të jenë të pavarur sa i përket problemit me të cilin luftojnë që nga lindja”, u shpreh ajo.

Kryetarja e Shoqatës për Hemofili në Maqedoni, Lile Rajçevska theksoi se shumë njerëz e fshehin faktin se vuajnë nga Hemofilia. Sipas saj, disa prej tyre përballen me probleme serioze në jetë.

“Rreth 50 përqind e fshehin faktin se vuajnë nga Hemofilia dhe nuk duan të flasin në publik për këtë gjë. Nganjëherë ndodh që të mos ketë mjaftueshëm barna. Na duhet një buxhet i veçantë, që të bëhen operacione ortopedike te njerëzit me invaliditet, vetëm për shkak se nuk janë trajtuar me kohë. Disa prej tyre përballen me probleme që nga mosha e re në çerdhe dhe në shkollë. Të rriturit kanë probleme në punë sepse kanë nevojë që shpesh herë të dalin nga puna, ndërsa punëdhënësit nuk ua lejojnë një gjë të tillë”, tha Rajçevska.

Në Maqedoni janë regjistruar rreth 300 persona me këtë lloj sëmundje të rrallë, prej të cilëve 170 janë me mungesë Fonvilebrande dhe 24 prej tyre me koagulime të rralla. Në botë ka rreth 100 mijë njerëz që vuajnë nga Hemofilia. Kjo sëmundje më së shpeshti është trashëguese nga gjenet e prindërve. Hemofilia është problem i gjakderdhjes. Personat me hemofili. Këtyre personave u mungon faktori i koagulimit, protein ky që ndodhet në gjak, funksioni i të cilit është kontrollimi i gjakderdhjes./21Media

Back to top button