500 balena ngordhin në ishujt e largët të Zelandës së Re

Qindra balena pilot kanë ngordhur pasi u bllokuan pranë ujërave të infektuar nga peshkaqenët e një zinxhiri ishull të largët në Paqësorin Jugor, sipas ekipeve të shpëtimit.
Departamenti i Ruajtjes i Zelandës së Re tha për CNN se rreth 500 balena u shpërndanë në Ishujt Chatham, 840 kilometra në lindje të ishullit kryesor të Jugut, në dy ngjarje të veçanta të bllokimit masiv të raportuar nga banorët gjatë fundjavës.
Dave Lundquist, një këshilltar teknik detar për departamentin, tha se nuk po përpiqet të rifusë balenat e bllokuara në zonë për shkak të rrezikut të sulmeve të peshkaqenëve si ndaj njerëzve ashtu edhe ndaj balenave. Balenat e mbijetuara u eutanizuan për të parandaluar vuajtjet e mëtejshme, tha ai.
“Ky vendim nuk merret kurrë lehtë, por në raste si ky është opsioni më i sjellshëm”, tha Lundquist.
Daren Grover, menaxher i përgjithshëm i organizatës së shpëtimit Project Jonah, tha se shumica e balenave pilot ishin tashmë të ngordhura kur dolën në breg dhe të mbijetuarit ishin në gjendje të keqe shëndetësore.
“Të kesh një numër kaq të lartë balenash në një vend është e pazakontë, por sigurisht që nuk është e padëgjuar”, tha ai.
Incidenti i bllokimit masiv vjen më pak se një muaj pasi rreth 200 balena pilot ngrodhën në brigjet e Tasmanisë në Australi./21Media

Back to top button