600 milionë euro investime për Pejën, Vushtrrinë dhe Vitinë

3 min read

Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /home/rtv21new/public_html/wp-content/themes/newsphere-pro/inc/hooks/hook-single-header.php on line 65

 

Ministri në detyrë i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Besian Mustafa të enjten ka nënshkruar marrëveshjen për bashkëfinancimin e projektit “Ndërtimi dhe rehabilitimi i sistemeve të ujitjes në Kosovë”, me kryetarin e komunës së Pejës, Vitisë dhe Vushtrrisë.

Ministri në detyrë Mustafa tha se projekti për Master planin për ujitjen e tokave bujqësore është në vlerë 600 milionë euro dhe do të implementohet në 10 – 12 vjetët e ardhshme për të futur nën ujitje edhe 70 mijë hektarë tokë bujqësore në tërë vendin.

Mustafa tha se në ditët e ardhshme do të fillojnë nënshkrimin e marrëveshjeve të bashkëpunimit edhe me komunat e tjera në vend.

 “Kjo është faza e parë e nënshkrimit të marrëveshjeve të bashkëpunimit në mes të Ministrisë së Bujqësisë dhe komunave anë e këndë Kosovës për të vënë në realizim ekzekutiv master planin e ri për ujitjen e tokave bujqësore. Një master plan që ka filluar në kohën kur kryeministri aktual Avdullah Hoti ishte ministër i Financave, një marrëveshje bashkë me Bankën Botërore, ku parashihen të investohen 600 milionë euro në dhjetë dymbëdhjetë vitet e ardhshme për të ngritur sipërfaqen e tokave nën ujitje nga 20 mijë hektarët aktual në 90 mijë hektarë, pra 70 mijë hektarë më shumë toka nën ujitje në 10-12 vitet e ardhshme që i jep për herë të parë në këto 40 vitet e fundit zgjidhje në nivel vendi problemit dhe sfidës të sistemit të ujitjes. Uroj tre kryetarët aktual të tri komunave të Kosovës që po fillojmë me ta realizmin e këtij projekti madhor, për të vazhduar në ditët në vijim edhe me komuna të tjera për zgjerimin dhe rehabilitimin e sistemeve për ujitje anë e mbanë Kosovës”, tha Mustafa.

Kryetari i Pejës Gazmend Muhaxheri këtë marrëveshje e ka cilësuar si mjaft të rëndësishme për zhvillimin e bujqësisë.

“Më mbetet ta përgëzoj ministrin Mustafa për iniciativën që ka marrë dhe që po e nënshkruajmë këtë marrëveshje të rëndësishme për zhvillimin e bujqësisë dhe tokave tona”, tha ai.

Ndërsa kryetari i Komunës së Vitisë, Sokol Haliti, tha se Kosova nuk mund të ketë zhvillim ekonomik pa zhvillimin e bujqësisë.

 “Kosova nuk mund të ketë zhvillim ekonomik pa atë të bujqësisë. Ndërsa bujqësia nuk mund të zhvillohet ën Kosovë pa shfrytëzimin e resurseve. Ministri Mustafa guximshëm e ka filluar, në fakt edhe me vazhduar dhe me përfunduar si immediate për zhvillimin ekonomik të Kosovës dhe zhvillimin e potencialit kryesor të bujqësisë”, tha Haliti.

Edhe kryetari i Komunës së Vushtrrisë, Xhafer Tahiri ka falënderuar ministrin në detyrë Mustafa dhe kryeministrin në detyrë, Avdullah Hoti që po i zgjasin dorën për mbështetje fermerëve dhe bujqve në këtë kohë.

 “Rehabilitimi i sistemit të ujitjes-Vushtrria ka një sipërfaqe të madhe nën sistemin e ujitjes së Ibër Lepencit, ndërkohë që në këtë fazë do të rehabilitohet komplet ky sistem, pastaj për t’u zgjeruar edhe më tepër hapësirat e tokës bujqësore. Dyfishimi i subvencioneve për bujqit në këtë kohë pandemie vërtet ka ndihmuar bujqit e komunës së Vushtrrisë që rrisin prodhimin e tyre. Ndërsa, ky projekt tash për ujitje do të vazhdojë të përkrah edhe rritjen e prodhimit vendor dhe punësimit”, tha ai.

Projektin për Master planin e ujitjes së tokave bujqësore që është shpalosur ditë më parë, e ka mbështetur Banka Botërore e që pritet ta mbështesin edhe banka të tjera financiare ndërkombëtare.