8 mënyra se si depresioni ndikon në trupin tonë

Depresioni është një çrregullim mendor që prek 264 milionë njerëz në mbarë botën. Kjo sëmundje ndryshon jo vetëm psikikën, por edhe trupin. Ndikon në shëndetin fizik dhe mund të shkaktojë sëmundje të tjera të rënda.
Bright Side tregon për rezultatet e mundshme fizike të depresionit.
1. Rënia e funksionit të veshkave

Depresioni prek si personat që kanë sëmundje kronike të veshkave ashtu edhe ata që kanë veshka të shëndetshme. Gjithashtu përshpejton zhvillimin e sëmundjes. Një nga arsyet e mundshme mund të jetë rritja e proteinave inflamatore që nxisin proceset autoimune, shkruan BrightSide.
2. Probleme me traktin gastrointestinal

Truri ynë është i lidhur ngushtë me traktin gastrointestinal. Është e ndjeshme ndaj emocioneve, ato e shkaktojnë atë dhe mund të sjellin shqetësime. Depresioni mund të ndikojë në kontraktimet dhe lëvizjet në trakt. Dhe ata që tashmë kanë probleme me traktin gastrointestinal mund të ndjejnë edhe më shumë dhimbje barku.
3. Diabeti
Depresioni rrit nivelin e hormoneve të stresit dhe ato, nga ana tjetër, mund të ndikojnë në nivelet e sheqerit në gjak dhe rezistencën ndaj insulinës. Kjo lidhje funksionon në të dyja mënyrat, dhe njerëzit me diabet kanë më shumë gjasa të vuajnë nga depresioni.
4. Rrezik për një atak në zemër

Njerëzit që vuajnë nga depresioni mund të përjetojnë presion të lartë të gjakut dhe rritje të rrahjeve të zemrës. E gjithë kjo mund të çojë në sëmundje të zemrës. Hormonet e stresit që përmendëm më herët mund të kenë një efekt negativ edhe në zemër, shkruan BrightSide.
5. Probleme me enët e gjakut

Kjo është e lidhur ngushtë me rrezikshmërinë për zemrën. Presioni i lartë i gjakut zvogëlon rrjedhjen e gjakut në enët e gjakut. Ato tkurren dhe bëhen të brishtë. Kjo dëmton enët dhe ato nuk mund të sjellin mjaftueshëm lëndë ushqyese dhe oksigjen në qeliza dhe inde.
6. Dhimbje shpine
Sigurisht, dhimbja e shpinës nuk është gjithmonë e lidhur me depresionin. Qëndrimi i keq dhe muskujt e dobët janë arsyet më të zakonshme për këtë. Por puna është se depresioni mund të shkaktojë dhimbje kronike. Mund të ndodhë për shkak të inflamacionit si një përgjigje e trupit ndaj depresionit.
7. Probleme me kujtesën dhe dhimbje koke

Depresioni mund të shkaktojë humbje afatshkurtër të kujtesës dhe konfuzion. Kjo gjendje i bën njerëzit më të harruar dhe pengon aftësinë e tyre për t’u përqendruar. Mund të sjellë gjithashtu një dhimbje koke kronike pulsuese, e cila quhet “dhimbje koke tensioni”. Ajo vjen në formën e pulsimeve të lehta kryesisht rreth vetullave.
8. Artriti

Të dy kushtet janë të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën. Depresioni mund të shkaktojë artrit dhe anasjelltas. Faktori kryesor është inflamacioni që ndodh për shkak të këtyre sëmundjeve. Depresioni gjithashtu mund të ndikojë në rrjedhën dhe të përkeqësojë rezultatin e artritit.
Një humor i keq mund t’i ndodhë të gjithëve dhe nuk do të thotë gjithmonë një çrregullim mendor. Por nëse përjetoni disa simptoma depresioni, ju rekomandojmë të konsultoheni me një mjek./21Media

Back to top button