Si të kuptoni nëse keni mungesë të proteinave?

Si të kuptoni nëse keni mungesë të proteinave?

Proteinat luajnë një rol jetësor në funksionimin e trupit tonë. Në rast të mungesës së proteinave, trupi do të vuajë.

Sipas studimeve, rreth 1 miliard njerëz në mbarë botën vuajnë nga mungesa e proteinave. Ky numër është veçanërisht i lartë në Afrikën Qendrore dhe Azinë Jugore: 30% e fëmijëve kanë shumë pak proteina.

Si e dini nëse keni mungesë të proteinave? Ka shenja dhe simptoma që tregojnë se keni një problem.

1.Ndiheni të uritur

Nëse jeni gjithmonë i uritur dhe keni dëshirë për ushqim, arsyeja për këtë mund të jetë një nivel i ulët i proteinave dhe dietës me shumë karbohidrate ose sheqer.

Problemi është se ju jeni duke konsumuar ushqime me kalori të lartë që kanë pak proteina në krahasim me numrin e kalorive.

2. Humbja e masës muskulore dhe dhimbjet në nyje

Muskujt janë rezervuarët më të mëdhenj të proteinave në trup. Dobësia në muskujt, dhimbja dhe humbja e masës është shenjë e mungesës së proteinave. Studimet kanë treguar se këto simptoma janë më të zakonshme te njerëzit e moshuar. Proteinat janë çelësi për rritjen dhe mirëmbajtjen e muskujve.

3. Problemet e lëkurës dhe thonjve

Një mungesë e proteinave rezulton në thonjtë e dobët dhe të brishtë, dhe ndonjëherë njollat dhe linjat kafe shfaqen në vetë thonjtë.

Mungesa e proteinës ndikon në lëkurë, pasi ato mundësojnë rigjenerimin e qelizave, prodhimin e qelizave të reja dhe zëvendësimin e qelizave të ngordhura.

Nëse kjo ndodh, ju do të vini re se lëkura juaj është e thatë, e gërvishur dhe e plasaritur.

4. Humbja e flokëve

90% të flokëve tona e përbën një proteinë e quajtur keratin. Nëse nuk ushqeni lëndë ushqyese të mjaftueshme, flokët bëhen të holla dhe të venitura. Kjo për shkak se organizmi pushon të përdorë proteina për gjëra që nuk janë aq të rëndësishme për rritjen e flokëve ashtu siç synojnë ta ruajnë atë.

5. Mëlçia me yndyrë

Mëlçia me yndyrë është një nga simptomat më të zakonshme të mungesës së proteinave dhe nëse nuk shërohet, ajo çon në sëmundjen e mëlçisë yndyrore, e cila manifestohet nga inflamacion, dëmtim të mëlçisë dhe dështim të saj. Ky është një kusht i zakonshëm për ata që konsumojnë shumë alkool, njerëz me mbipeshë, madje edhe fëmijët.

6. Rritja e rrezikut të thyerjeve të kockave

Ashtu si me muskujt, marrja e pak proteinave prek eshtrat. Mungesa e tyre çon në humbjen e kockave, gjë që rrit rrezikun e thyerjes. Kjo është më e zakonshme pasi proteina është e nevojshme për absorbimin e kalciumit dhe është e përfshirë në metabolizmin e kockave.

7. Çrregullimi i gjumit

Nëse keni problem me gjumin, ka shumë gjasa që shkaktar të jetë mungesa e proteinave. Proteinat që marrim me ushqime janë një material ndërtimor për triptofan, një aminoacid që çon në përgjumje. Prandaj, para gjumit është e këshillueshme të hani ushqime të pasura me proteina për të fjetur mirë.

8. “Mjegulla mendore”

Prania e mjaftueshme e proteinave është e nevojshme për funksionimin e duhur të trurit. Nëse keni një mungesë motivimi, një kujtesë të keqe ose një problem me të mësuarit gjëra të reja, kjo është një shenjë e mungesës së proteinave.

Sipas studimeve, dopamina, epinefrini dhe neurotransmetuesit e serotoninës janë të nevojshme për trupin që të përqendrohet. Rekomandohet marrja ditore për të rriturit prej 56 gramë për burrat, 46 gramë për femrat dhe për fëmijët – nga 19 në 34 gramë varësisht prej moshës së tyre. Kjo shifër ndryshon në rastet e shtatzënisë ose sëmundjes.