Ecja në maje të gishtave të këmbëve mund të jetë normale për fëmijët të moshës 12-15 muaj pasi provon pozicione të ndryshme të ecjes. Në përgjithësi, ecja në gishtat e këmbëve nuk është asgjë për t’u shqetësuar derisa fëmija të mbushë 2 vjet.

Përveç zbulimit të mënyrave të lëvizjes, ecja me këmbë mund të mbetet si zakon që fëmijët vazhdojnë të bëjnë pa pushim. Zakonisht, kjo ndalet në moshën 5 vjeçare. Megjithatë, për shkak të arsyeve të ndryshme, ecja në gishta të këmbëve mund të jetë ende e zakonshme për fëmijët e moshave më të mëdha, përcjell rtv21.tv

Mund të jetë një gjendje e veçantë

Nëse fëmija nuk ndalon së ecuri në maje të gishtiave të këmbëve pas moshës 2 vjeçare, mund të ketë nevojë të kontrollohet te mjeku. Kontrolloni së pari këmbët e fëmijës tuaj për të parë nëse ata kanë muskuj të ngushtë këmbësh dhe jo vetëm.

Distofia muskulare mund të jetë shkaku

Kjo është një gjendje gjenetike që mund të diagnostikohet duke kontrolluar muskujt e këmbëve të fëmijës. Në këtë rast, muskujt e tyre janë zakonisht të dobët dhe atrofikë. Nëse fëmija ka ecur drejt me model normal dhe atëherë krejt papritur ka filluar të ecë në gishtat e këmbëve, distrofia muskulare mund të jetë shkaku.

Një anomali e palcës kurrizore mund të jetë arsyeja

Ndodh kur palca kurrizore është e lidhur me indet përreth shtyllës kurrizore si në bazën e saj, për shembull. Si rezultat, derisa shtylla kurrizore rritet, palca kurrizore shtrihet dhe nervat dëmtohen, shkruan Bright Side, përcjell rtv21.tv

Palca kurrizore mund të jetë arsyeja pse një fëmijë ecë në gishtat e këmbëve. Kjo gjendje e bënë të vështirë edhe ecjen drejt dhe sjell dhimbje. Duhet të kontrollohet menjëherë nga një mjek.

Shkaku mund të jetë paraliza cerebrale

Ecja në gishtat e këmbëve mund të shkaktohet nga një paralizë cerebrale, e cila rezulton në luftime koordinuese. Në këtë rast, ju gjithashtu mund të vëreni se toni i muskujve është i prekur, ka probleme me mbajtjen e një qëndrimi të mirë dhe ka ecje të paqëndrueshme në gishtërinj. Muskujt e tyre mund të shfaqen shumë të ngurtë gjithashtu.

Shkak mund të jetë edhe zakoni

Kjo ndodh kur një fëmijë është absolutisht i shëndetshëm, por për disa arsye thjesht refuzon të ecë normal dhe preferon të ecë në gishtat e këmbëve. Kjo mund të jetë rezultat një zakoni të thjeshtë që ata nuk mund të heqin qafe ose edhe për shkak të muskujve të ngushtë. Kjo gjendje prek diku nga 5% deri në 12% të fëmijëve të shëndetshëm./21Media