Pika e kuqe në ballë bart mesazh

Pika e kuqe në ballë bart mesazh

Me zhvillimin e kinematografisë së ‘Bollywood-it’, arrijmë t’i njohim edhe më shumë traditat, zakonet dhe kulturën e popullit indian.

Indianët në çdo film, serial mundohen t’i shfaqin e promovojnë vlerat e tyre kulturore. Shpesh keni parë burra e gra të cilët vendosin një pikë të kuq në ballë! Por, a e dini pse e bëjnë këtë, çfarë simbolizon, cili është mesazhi i saj në kulturën indiane?!

Kjo pikë e kuqe tradicionalisht është përdorur dhe quhet ‘sindura’ ose ‘sindoor’ që simbolizon forcën.

Gjithashtu, thuhet se ajo simbolizon dashurinë, u krijua si një mjet për të adhuruar intelektin e dikujt. Prandaj, ajo është përdorur nga të dy gjinitë burrat dhe gratë. Adhurimi i intelektit ishte aq sa për të siguruar që mendimet, të folurit, veprimet, zakonet dhe përfundimisht karakteri i dikujt bëhet i pastër.

Si një çështje e vërtetë, kjo nuk është vetëm te indianët të cilët vënë një “Bindi”(pikë të kuqe), shkruan rtv21.tv.

Fjala “Bindi” rrjedh nga fjala ‘Sanskrit Bindu’ që do të thotë ‘një pikë’ ose ‘një rënie’. Në metafizikë, ‘Bindu’ është konsideruar pika në të cilën fillon krijimi dhe mund të bëhet uniteti. Ajo është përshkruar edhe si “simbol i shenjtë në kozmos”.

Bindi i vendosur në këtë pozicion, pra në ballë thuhet se mbanë dhe përmirëson energjinë, duke forcuar përqendrimin e dikujt kur të sheh.

Dhe më e rëndësishmja “Bindi” përdoret për ta shtuar bukurinë në fytyrën e çdo nuseje indiane./21Media