Mbajtja e qenit në dhomë kur fëmijët lexojnë po konsiderohet pozitive

Mbajtja e qenit në dhomë kur fëmijët lexojnë po konsiderohet pozitive

Prindërit mund të mendojnë përsëri tu marrin fëmijëve të tyre një qen, pasi një studim i ri zbuloi se miqtë tanë i motivojnë ata të lexojnë më shumë.

Studiuesit zbuluan se fëmijët kalonin më gjatë duke lexuar dhe treguan më shumë këmbëngulje kur një qen ishte në dhomë në krahasim kur lexonin pa ta. Fëmijët gjithashtu raportuan të ndjeheshin më të interesuar dhe më kompetent, gjë që i bën ekspertët të besojnë se qentë me terapi përmirësojnë aftësitë e leximit të një fëmije.

Studimi i kryer nga një ekip në Shkollën e Edukimit të UBC Okanagan ekzaminoi sesi 17 fëmijë, në klasat një deri në tre reaguan, derisa lexonin me dhe pa një qen të pranishëm.

Camille Rousseau, një studente doktorate në Shkollën e Edukimit të UBC Okanagan tha se studimi u përqendrua të zbulojë nëse mund të motivohet një fëmijë të vazhdojë të lexojë më gjatë dhe të këmbëngulë përmes fragmenteve mesatarisht sfiduese kur ata shoqërohen nga një qen.

Për këtë eksperiment, fëmijët fillimisht u testuan në aftësitë e tyre të leximit dhe më pas iu dha materiali që ishte pak përtej nivelit të tyre.

“Gjetjet treguan se fëmijët kaluan në mënyrë të konsiderueshme më shumë kohë duke lexuar dhe treguan më shumë këmbëngulje kur një qen, pavarësisht racës ose moshës, ishte në dhomë në krahasim kur lexonin pa ta,” shpjegoi Rousseau.

Ajo tha se studimi i tyre mund të ndihmojë në zhvillimin e strategjive të ndërhyrjes së ndihmës së qenve për lexuesit e rinj.

“Ka pasur studime që shikuan ndikimin e qenve të terapisë në rritjen e aftësive të leximit të studentëve, por ky ishte studimi i parë që zgjodhi me kujdes dhe caktoi lexim sfidues për fëmijët,” tha ajo.

Disa studime dhe programe i kanë bërë që fëmijët të zgjedhin librin e tyre derisa përvoja e leximit do të ishte akoma pozitive, Rousseau shtoi se është përvoja arsimore e këmbënguljes përmes një sfide të moderuar që ofron një sens potencialisht më të madh të arritjeve.

Ajo shpreson që studimi të rrisë të kuptuarit e organizatave se si leximi i fëmijëve mund të përmirësohet nga miqtë e tyre simpatikë.