Rezultate të eksperimenteve

Rezultate të eksperimenteve

Shkencëtarët kanë zbuluar se fëmijët mësojnë gjëra të caktuara edhe para se të lindin. Ato janë tri gjëra, si: përjetimi i shijeve, dëgjimi i tingujve dhe njohja e fjalëve.

Më poshtë ju sjellim ato më detajisht.

Përjeton shijet

Profesori Peter Hepper nga Universiteti i Mbretëreshës në Belfast pyeste veten nëse mund të pëlqehej ushqimi edhe para lindjes. Ai kreu një studim ku së shpejti nënat ose konsumuan ose hoqën hudhrat. Rezultatet ishin mjaft interesante, pasi fëmijët e lindur nga nënat e grupit të mëparshëm gëzonin ushqim me hudhër edhe në moshën 8-9 vjeçare, përcjell rtv21.tv

E njëjta gjë vinte edhe për lëngun e karrotave: foshnjat 5 dhe 6 mujore, nënave shtatzëna, të cilave u pëlqen shumë. Hepper tha se ndoshta fëmijët i njohin prindërit e tyre: ata përjetojnë të njëjtën shije si në mitër.

 Tingujt e dëgjimit

Një grup shkencëtarësh nga Finlanda bënë një eksperiment ku dy grupe të grave shtatëzëna ose dëgjuan zërat çdo ditë ose aspak. Rezultati ishte se foshnjat e grupit të parë reaguan ndaj këngëve, ndërsa grupi tjetër i foshnjave ishte indiferent. Studiuesit erdhën në përfundimin se të parët duhet të kenë mësuar ninullat brenda mitrës.

 Njohja e fjalës

Athena Vouloumanos, psikologe nga Universiteti i New Yorkut krahasoi reagimet e foshnjave të porsalindur ndaj fjalëve njerëzore dhe tingujve dhe gjeti se foshnjat reagojnë ndaj fjalës. Ata janë edhe më të zellshëm kur dëgjojnë gjuhën e tyre amtare, përcjell rtv21.tv

Hulumtimi ndihmoi në provimin e një koncepti të rëndësishëm: një mjedis i mirë akustik është një domosdoshmëri për foshnjat e palindura dhe fëmijët e lindur para kohe, pasi ato mund të kenë çrregullime në të folur nëse nuk dëgjojnë fjalime të mjaftueshme njerëzore./21Media