Faktet e pabesueshme që asesi nuk duhet t'i harroni

Faktet e pabesueshme që asesi nuk duhet t’i harroni

Mendoni për diçka para se të bini në gjumë – sidomos kur keni nevojë të flini shpejt?  Në momente të këtillë, truri juaj fillon të pyes për gjëra të ndryshme që kurrë nuk mendoni në ditë të zakonshme.

Më poshtë ju sjellim disa fakte interesante që duhet t’i dini dhe mbase mos t’i harroni, përcjell rtv21.tv

1. Ju mund të njihni shkallët e një këndi duke përdorur vetëm dorën tuaj. Përhapni gishtat sa më shumë që të jetë e mundur dhe vendosni dorën tuaj në një sipërfaqe të këndit, të të cilit dëshironi të matni. Gishti i vogël duhet të shtrihet në pjesën e poshtme dhe përfaqëson 0 °. Këndi midis gishtit të madh dhe gishtit të vogël do të jetë 90 °, këndet midis gishtit të vogël dhe gishtave të tjerë janë 30 °, 45 ° dhe 60 °, respektivisht, përcjell rtv21.tv

2. Ju mund të gjeni numrin e ditëve në çdo muaj duke përdorur thonjtë tuaj. Bëni një grusht dhe filloni numërimin e muajve nga grushtat. Çdo përplasje dhe boshllëk është një muaj i veçantë. Filloni të llogarisni në njërën anë, pastaj, pas mbërritjes në fund, filloni përsëri me grushta të gishtit tregues. Nëse muaji atakon me ashtin, ka 31 ditë, nëse është në hendek, muaji përmban 30 ditë ose më pak.

3. Një pica 43 cm është më e madhe se dy pica me 30 cm.

4. Pështyma e njeriut përmban një qetësues natyral që quhet opiorphin, i cili është gjashtë herë më efektiv se morfina. Përveç kësaj, opiorphin mund të ketë si një anti-panik dhe një efekt anti-depresiv, përcjell rtv21.tv

5. Ka ngjyra të “ndaluara” që truri ynë nuk mund t’i imagjinojë. Ato përbëhen nga hije që kompensojnë njëra-tjetrën në sytë e njeriut, për shembull, të kuqe-jeshile ose të verdhë-blu. Nëse dikush kërkon që të imagjinoni ngjyrën e verdhë-blu, do të mendoni për të gjelbër, ndërsa në të vërtetë, ekziston një ngjyrë që ekziston në të njëjtën kohë edhe të verdhë dhe blu, por nuk mund ta imagjinojmë.

6. Kur të jeni 60 vjeç, do të humbni gjysmën e mundësisë për të dalluar shijet dhe aftësinë për të treguar dallimin midis produkteve të ëmbla, të kripura, të lagura dhe të hidhura.

7. Ju nuk mund të ndjeni erë kur jeni duke fjetur.

8. Gjatë shtatzënisë, nëse një grua dëmton organet e saj të brendshme, foshnja dërgon qelizat e saj burimore në vendin e dëmtuar për të përshpejtuar procesin e shërimit.

9. Çdo ditë, zemra jonë prodhon energji të mjaftueshme për një udhëtim me kamion prej 19 miljesh dhe truri prodhon energji të mjaftueshme për të ndezur një llambë 10 wat.

10. Shumica e njerëzve nuk kanë ide se dritat e rrugëve janë në të vërtetë shumë më të mëdha se sa duken dhe linjat në rrugë janë shumë më të trasha se sa duken. Ka një shpjegim për këtë fenomen të quajtur perceptimi i madhësisë.

11. Çdo vit, 98% prej jush bëhet person i ri. Kjo është sa shumë atome të reja që ju merrni në një vit.

12. Oksigjeni është i nevojshëm për njerëzit që jetojnë, por gjithashtu oksidizon qelizat që është ajo që çon në plakje. Mosha juaj është vetëm numri i qarqeve që keni bërë rreth diellit.

13. Një re mesatare peshon rreth 500 ton (100 elefantë) dhe një re e stuhisë peshon njëjtë si 200.000 elefantë. Shkencëtarët ishin në gjendje të “peshonin” një re duke ditur madhësinë e saj dhe sasinë e përafërt të ujit në të, përcjell rtv21.tv

14. Në vitin 1991, sociolog Scott Feld kishte numëruar numrin mesatar të miqve që ka një person dhe e kishte krahasuar me numrin e miqve të miqve të atij personi. Numri i dytë ishte gjithnjë më i madh se ai i pari, që do të thotë që miqtë tuaj gjithmonë kanë më shumë miq se sa ti. Këtu vjen paradoksi i miqësisë.

15. Njerëzit që kanë lindur në vitin 1990 kanë jetuar në dy mijëvjeçarë, dy shekuj e tri dekada – dhe ende nuk janë 30 vjeç./21Media