Shfaqja e parakohshme e flokëve gri mund të ketë lidhje me probleme të zemrës

Shfaqja e parakohshme e flokëve gri mund të ketë lidhje me probleme të zemrës

Nuk ka asnjë rregull që zbulon se në cilin vit të jetës do të shihni qimet e para të thinjura të flokëve në kokën tuaj. Për më tepër, ato shpesh nuk kanë lidhje me moshën tuaj. Te disa njerëz, ato mund të ndodhin që në moshën e shkollës së mesme dhe ndoshta më herët.

Sidoqoftë, ato kanë të bëjnë me plakjen, por siç shpjegoi dermatologia Melissa Pliyang, në fakt bëhet fjalë për plakjen e melanociteve në gjëndrat e flokëve, përkatësisht me plakjen e qelizave përgjegjëse për prodhimin e pigmentit.

“Ato ndalojnë prodhimin e melaninës dhe rezultati është flokët gri, të cilët përfundimisht bëhen të bardhë”, shpjegoi Pliyang, duke shtuar se shumica e njerëzve deri në moshën 50-vjeç kanë flokë gjysmë gri.

Por, a e dini se shfaqja (e hershme) e flokëve gri mund të tregojë probleme serioze shëndetësore?

Konkretisht, një studim i botuar në Konferencën e Shoqërisë Kardiake në Indi zbuloi se burrat nën 40-vjeç që ishin të trashë para kohe kishin pesë herë më shumë të ngjarë të zhvillonin sëmundje koronare. Me fjalë të tjera, shfaqja e parakohshme e flokëve gri mund të ketë lidhje me probleme të zemrës.

Për më tepër, studimi tregon se plakja e melanociteve mund të jetë rezultat i një procesi biologjik që mund të dëmtojë qelizat dhe indet e shëndetshme. Kjo është arsyeja këshillohet që të kërkoni mendimin e mjekut nëse keni nisur të keni flokë  të thinjura para moshës 35-vjeç.