Një ekip kërkimor nga Vjena ka bërë një zbulim të mahnitshëm në lidhje me inteligjencën e sorrave. Sipas këtij studimi ato kanë aftësi planifikuese! Një cilësi që në të vërtetë thuhet vetëm për ne njerëzit.

Ky studim është bërë në disa hapa

Hapi 1:

Në studim “sorrat me faturë të drejtë” mësuan se një aparat mund të hapet vetëm me mjete të caktuara në mënyrë që të arrijë copën e mishit të treguar. Ato ose duhej ta “zhbllokonin” atë me një grep druri ose të hidhnin në një gur. Prandaj sorra e dinte se si funksionon pajisja në parim.

Hapi 2:

Atëherë sorra u dërgua në një dhomë të veçantë ku, pas pesë minutash, u sollën vetm mjetet, duke përfshirë disa shpërqendrime si një copë molle. Sapo sorra vendosi për një “mjet”, të tjerët u morën me vete dhe zogu u la vetëm për dhjetë minuta të tjera para se të vihej përsëri në dhomë me pajisjen.

Në nëntë nga dhjetë raste, sorrat zgjodhën mjetin e duhur dhe kështu provuan se kishin memorizuar atë që do të duhej në të ardhmen e afërt për të marrë trajtimin. Deri më tani, ky lloj planifikimi paraprak ka qenë i njohur vetëm për njerëzit.