Ju nuk mund të vini re ndonjë gjë të pazakontë në lidhje me lumin Río Tinto të Spanjës nëse do ta shihnit atë duke u ngritur nga malet Sierra Morena në Andaluzi ose duke u zbrazur në Gjirin e Kadizit. Por mbi një shtrirje prej 50 km afër qytetit të Niebla, një orë me makinë në perëndim të Seviljes, kjo rrugë ujore në dukje e zakonshme shndërrohet në një nuancë surreal orangish, të kuqërremtë që duket sikur ishte shkëputur nga një film mars-shkencor, raporton BBC, përcjell portali rtv21.tv

Kuptimi i “Lumit të Kuq”, ngjyra e botës tjetër të Río Tinto nuk është pretendimi i tij i vetëm për famë: shumë historianë gjithashtu e konsiderojnë atë një nga vendet e lindjes së epokës së bakrit dhe bronzit, pasi Iberianët e Hershëm, Fenikasit, Grekët dhe Romakët minuan lumin për bakër, ar dhe argjend qysh në 3000 pes. Minierat lokale përfunduan vetëm në 2001 dhe për vite me radhë, ngjyra e çuditshme e ujit besohej të ishte rezultat i rrjedhjes së ndotjes nga vitet e gërmimeve në shkallë të gjerë.

Megjithatë kohët e fundit shkencëtarët kanë zbuluar se burimi i pamjes së ngjashme me Marsin e lumit është për shkak të përbërjes së tij kimike unike acidike. Jarosite, një sulfat hekuri dhe kaliumi, ka kohë që dihet se ekziston në sasi të mëdha thellë në këtë pjesë të nëntokës së lumit, dhe në vitet e fundit, minerali u zbulua gjithashtu në Mars. Përveç kësaj, Planeti i Kuq dhe Lumi i Kuq gjithashtu përmbajnë sasi të mëdha të gazit metan, duke bërë që shkencëtarët të konkludojnë se nëse do të kishte ujë në Mars, ai ndoshta do të dukej shumë si Río Tinto.

Si rezultat, astrobiologët kanë filluar ta trajtojnë Río Tinto si një laborator natyral për të provuar teknikat që astronautët mund të përdorin në identifikimin e jetës marsiane. Duke gërmuar thellë nën bazën acidike të lumit, shkencëtarët kanë gjetur një larmi bakteresh dhe mikroorganizmash, duke bërë që ekspertët të deklarojnë me besim se çdo formë e jetës në Mars ka të ngjarë të gjendet thellë nën tokë./21Media