A është e sigurt të mbuloni karrocën e fëmijës suaj nëse moti bëhet shumë i nxehtë

Është e natyrshme të dëshironi të mbroni fëmijën tuaj nga dielli.
Shumë prindër do ta mbulojnë instinktivisht karrocën e të voglit në rrezet e diellit – por a është kjo e sigurt?
Disa kanë frikë se foshnja e tyre do të mbinxehet dhe do të mbytet nëse mbulojnë karrocën.
Ndërsa të tjerët mendojnë se po bëjnë gjënë e duhur duke i mbrojtur nga rrezet e dëmshme UV, përcjell portali rtv21.tv
Temperaturat e larta do të lënë shumë prindër të pyesin se si ta mbrojnë më mirë fëmijën e tyre nga nxehtësia.
Dr Rahul Chodhari, nga Kolegji Mbretëror i Pediatrisë, tha se rreziku vjen me atë që përdoret për të mbuluar karrocat.
Ai tha: “Rreziku më i lartë i mbinxehjes është midis orës 11:00 dhe 15:00, që kur dielli është më i fortë.”
Dr Chodhari tha se çelësi është të merrni parasysh se me çfarë po mbuloni karrocën – zgjedhja e batanijeve të trasha mund të bëjë që karroca të bëhet “konsiderueshme e ngrohtë”.
Ai shtoi: “Në përgjithësi një mbulesë nuk është një rrezik nëse është material i hollë, rrjetë.”
Përveç llojit të materialit, Dr Chodhari u bëri thirrje prindërve që të marrin parasysh edhe ngjyrën e çdo materiali.
“Rrjetat sintetike të lehta janë pak më të mira se ngjyrat më të errëta,” tha ai.
“Hijet më të lehta nuk thithin pjesën më të madhe të nxehtësisë dhe e reflektojnë atë në disa mënyra.”
Hulumtimet e mëparshme nga pediatri suedez Svante Norgren zbuluan se një karrocë e vendosur jashtë midis orës 11:30 dhe 13:00 arrinte temperaturën 22 C pa mbulesë.
Dhe kur u mbulua, u hodh në një temperaturë të rrezikshme 34 gradë Celsius – por sigurisht çdo gjë e lënë jashtë në rrezet e diellit direkte për disa orë do të nxehet shumë dhe nuk është diçka që duhet të bëni me fëmijën tuaj.”
NHS këshillon prindërit që të aplikojnë rregullisht kremin kundër diellit për fëmijën tuaj, nëse ai është mjaft i rritur, dhe të sigurohet që të jetë të paktën SPF 30.
Mbajeni fëmijën tuaj të hidratuar mirë me shumë ujë, ose nëse jeni duke ushqyer me gji, kini parasysh se ai mund të dëshirojë të ushqehet më shumë se normalisht./21Media

Back to top button