Aktualisht, gratë nuk këshillohen të marrin një vaksinë Covid gjatë shtatzënisë, ose nëse planifikojnë të mbeten shtatzënë në tre muajt e ardhshëm.

Nuk ka shqetësime për sigurinë nga asnjë prej të dhënave, por, si në shumicën e provave, vaksina nuk është testuar ende tek gratë shtatzëna, raporton BBC përcjell portali rtv21.tv

Si rezultat, këshilla zyrtare është që gratë duhet të shtyjnë vaksinimin derisa të lindin.

Udhëzimet për NHS thonë se nëse një grua zbulon se është shtatzënë pasi të ketë marrë dozën e parë, ajo nuk duhet të ketë dozën e dytë derisa të ketë mbaruar shtatzënia.

Shpërndarja e vaksinave në Britani do të jetë me përparësi kryesisht sipas moshës, kështu që shumica e grave shtatzëna do të ishin poshtë në listë për ta marrë atë në çdo rast.

Edhe gratë shtatzëna që janë në rrezik më të lartë të koronavirusit – për shembull me kushte themelore të zemrës – duhet të presin deri pas shtatzënisë dhe më pas ta marrin vaksinën sa më shpejt të jetë e mundur./21Media