Uji nuk qëndron në stomak për një kohë të gjatë

Uji nuk qëndron në stomak për një kohë të gjatë

Hulumtimet tregojnë se kur një person bën pushime të shkurtra për të pirë ujë, ngadalëson procesin e ngrënies. Në televizione dëgjoni se është e ndaluar të hahet dhe të pihet në të njëjtën kohë. Disa ekspertë shpjegojnë se uji hollon acidin tonë stomak. Dhe disa njerëz madje mendojnë se uji shtyn ushqimin e padëmtuar nga stomaku!

A mund të jetë uji i zakonshëm që na dëmton?

Më poshtë ju sjellim disa të vërteta rreth ujit të pijshëm derisa hani dhe çka është thjesht mit, përcjell rtv21.tv

Çfarë ndodh me ushqimin dhe ujin në stomak?

Procesi i tretjes fillon pikërisht kur mendoni për vaktin tonë të ardhshëm: pështyma prodhohet në gojë. Kur përtypni ushqim, ai përzihet me pështymë që përmban enzimat e nevojshme për tretje. Pastaj, ushqimi i zbutur futet në stomakun tonë ku bëhet i përzier me acidin e stomakut. Mesatarisht, stomaku ka nevojë për 4 orë për të tretur ushqimin para se ta shndërrojë atë në lëng.

Uji nuk qëndron në stomak për një kohë të gjatë. Nëse pini duke ngrënë, uji nuk formon liqene në stomakun tuaj. Ai kalon shumë shpejt përmes ushqimit të përtypur, hidraton atë dhe largon shpejt stomakun, përcjell rtv21.tv

Lëngjet nuk ulin aciditetin

Trupi është një sistem i komplikuar, por shumë i përshtatur. Nëse stomaku “ndjen” se nuk mund të tretet diçka, prodhon më shumë enzima dhe rrit aciditetin e lëngut brenda. Edhe nëse pini një gjysmë gallon ujë, ajo nuk do të ndikojë në nivelin e aciditetit. Nga rruga, uji merr edhe në stomak me ushqim. Për shembull, mesatarisht, një portokall përbëhet nga 86% ujë.

Studimet kanë treguar se disa ushqime mund të ulin nivelet e aciditetit në stomakun tonë, por ajo shkon prapa në normale shumë shpejt.

Lëngjet nuk ndikojnë në shpejtësinë e tretjes

Nuk ka studime që vërtetojnë keqkuptimin se lëngu shtyn ushqimin e ngurtë në zorrë përpara se të tretet plotësisht. Shkencëtarët pohojnë se lëngu e lë trupin më shpejt se ushqimi i ngurtë, por kjo nuk ndikon në shpejtësinë e tretjes, përcjell rtv21.tv

Pra, a mund të pini duke ngrënë?

Nëse pini duke ngrënë, nuk do të bëni asnjë dëm. Përkundrazi, uji ndihmon për të zbutur ushqimin e ngurtë. Por, mos pini para se të gëlltisni ushqimin – duhet të ketë mjaft pështymë në ushqim që përmban enzimat e nevojshme.

Ka disa avantazhe për të pirë, duke ngrënë. Hulumtimet tregojnë se kur një person bën pushime të shkurtra për të pirë ujë, ngadalëson procesin e ngrënies. Si rezultat, njerëzit hanë më pak, gjë që është e mirë.

Nëse pini çaj me ushqim në vend të ujit, nuk ka asgjë të keqe me këtë. Hulumtimet tregojnë se nuk ka dallim në nivelet e aciditetit pas çajit apo ujit.

Temperatura e ujit që pini nuk ndikon në shpejtësinë e tretjes ose numrin e ushqyesve që merrni. Stomaku mund të nxehë ose të ftohë ushqimin në nivelin e duhur./21Media