Njerëzit me histori të reaksioneve të rëndësishme alergjike nuk duhet të marrin vaksinën Pfizer / BioNTech Covid, thonë rregullatorët në Britaninë e Madhe.

Kjo erdhi pasi dy punëtorë të Shërbimit Shëndetësor Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar (NHS) kishin reagime alergjike pasi morën vaksinën të martën, raporton BBC, përcjell portali rtv21.tv

Këshilla vlen për ata që kanë pasur reagime ndaj ilaçeve, ushqimit ose vaksinave, tha Agjencia Rregullative e Barnave dhe Produkteve Shëndetësore.

Të dy personat patën një reagim menjëherë pasi morën vaksinën e re, kishin trajtim dhe të dy janë mirë tani.

Kuptohet që kanë pasur një reaksion anafilaktoid, i cili ka tendencë të përfshijë skuqje të lëkurës, zënie e frymës dhe ndonjëherë rënie të presionit të gjakut. Kjo nuk është e njëjtë me anafilaksinë e cila mund të jetë fatale.

Të dy punëtorët e NHS kanë një histori të alergjive serioze dhe mbajnë stilolapsa adrenaline me vete.

Profesori Stephen Powis, drejtor mjekësor për NHS në Angli, tha që të dy individët po shëroheshin mirë.

Ai tha se kjo ishte “e zakonshme me vaksinat e reja”, duke e përshkruar atë si një masë paraprake.

Dr June Raine, kreu i MHRA, tha se ishte e drejtë të ndërmerresh këtë hap tani që “ne e kemi pasur këtë përvojë”.

Reagime si ky janë të pazakonta, por ndodhin me vaksinat e tjera, duke përfshirë vaksinën vjetore të gripit.

Disa mijëra njerëz u vaksinuan të martën në klinikat spitalore në ditën e parë të përhapjes së re të Covid në Mbretërinë e Bashkuar.

Prof Peter Openshaw, një ekspert në imunologjinë në Imperial College London, tha: “Fakti që ne dimë kaq shpejt për këto dy reaksione alergjike dhe që rregullatori ka vepruar në lidhje me këtë për të lëshuar këshilla paraprake tregon se ky sistem monitorimi po funksionon mirë.Asnjë ilaç efektiv nuk është pa efekte anësore, kështu që duhet të ekuilibroni rrezikun dhe përfitimin.Mos harroni, një në një mijë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar kanë vdekur pasi u infektuan me koronavirus këtë vit dhe kjo shifër po rritet çdo ditë.”

Dy persona, nga mijëra të vaksinuar dje, kishin një reaksion alergjik nga i cili u rikuperuan.

Reagime të tilla mund të ndodhin me çdo vaksinë dhe trajtohen me ilaçe të tilla si steroidet ose adrenalina.

Provat raportuan një reaksion të mundshëm alergjik për mijë njerëz të imunizuar që mund të ketë qenë i lidhur me vaksinën

MHRA ka dhënë këshilla të synuara për ata që janë më në rrezik, por për shumicën dërrmuese të njerëzve, kjo nuk ndryshon asgjë./21Media