Kryetari i Nismës Socialdemokrate, Fatmir Limaj kërkoi nga deputetët që të bëhen bashkë për t’ia drejtuar një letër Parlamentit Evropian, Bashkimit Evropian dhe shteteve të fuqishme që të kërkojnë nga Serbia ndriçimin e fatit të të pagjeturve nga Kosova.

Sipas tij, debati i sotëm duhet të shërbejë për të ngritur alarmin ndaj partnerëve ndërkombëtarë, për të parë edhe një herë se me çfarë shteti kanë bashkëbiseduar deri më tani.

Në debatin që po zhvillohet këtë pasdite në Kuvendin e Kosovës, në emër të Grupit Parlamentar të Nisma-AKR, Limaj tha se ka qenë një konsensus i heshtur për të fshehur krimin.

“Kjo ka ndodhur në tavolinën e udhëheqësve shtetërorë të një shteti, i cili siç thash është kandidat për BE… Mos harroni, kreu shtetëror, drejtësia serbe me proces verbal shkon, me gjyqtarë hetues, me prokurorë, e mbajnë proces verbalin duke e fshehur krimin e dhjetëra njerëzve të vrarë në Danub, duke i paraqitur gjoja se janë refugjatë kurd e tentojnë të ikin në Rumani”, ka shtuar ai.

Ky debat i sotëm parlamentar, Limaj tha se është t’ia ngritur edhe vetëdijen Parlamentit Evropian, se kujt i kanë dhënë kandidaturën për të qenë pjesë e Bashkimit Evropian.
“Partnerëve tanë për t’iu thënë se ja kujt po i jepni përparësi, dhe i keni dhënë kandidaturën për të qenë pjesë e BE-së, ia keni liberalizuar vizat dhe me qindra e miliarda euro po investoni në një vend ku drejtuesit e atij vendi haptazi flasin, kërcënojnë qytetarët e vendit të vet të gjithë ata që tentojnë për të zbuluar krimet e së kaluarës. Është alarmante që të dëgjosh ata njerëz që kanë qenë bartës të pushtetit, një pjesë e tyre bartës të luftës, krimit e gjenocidit që kanë ushtruar jo vetëm në Kosovë, por anë e kënd ish-Jugosllavisë”, ka deklaruar Limaj.

Limaj shtoi se kryetari aktual i Kuvendit të Serbisë, ka kërcënuar dhe ka punuar për të fshehur krimin i cili është bërë në Kosovë.

“Kulmi është ai këlyshi i Millosheviqit që sot është kryetari i parlamentit, ai del haptazi dhe thotë se kushdo që tenton të zbulojë të vërtetën, me i zbulua varrezat masive nuk është serb dhe i kërcënon qytetarët e vet. Kryetari i Kuvendit të Serbisë aktualisht imagjinoni atë kryetar që haptazi kërcënon dhe tenton dhe ka punuar vazhdimisht me fsheh krimin, nesër pritet në Parlamentin Evropian dhe na flet për demokracinë, për drejtat e njeriut dhe lirinë. Imagjinoni atë kryetar parlamenti dhe atë ministër që sot është i policisë, shkojnë në Bruksel dhe na flasin për kapitujt se sa Serbia është demokratizuar”, shtoi ai.

Për këtë arsyeje, ai potencoi se është e domosdoshme që deputetët të bëhen bashkë dhe t’i drejtohen Parlamentit Evropian dhe BE-së dhe shtetet e fuqishme me një letër, për ndriçimin e fatiti të mbi 1600 civilëve shqiptarë për të cilët edhe pas dy dekada nuk dihet fati i tyre