Disa nga arsyet më të shpeshta që shkaktojnë rënien e flokëve  

Disa nga arsyet më të shpeshta që shkaktojnë rënien e flokëve  

Julian Mackay-Wiggan, profesor dhe drejtor i njësisë kërkimore klinike në Departamentin e dermatologjisë në Universitetin e Kolumbia tha se janë pesë arsye kryesore që shkaktojnë rënie të flokëve.

Ja, cilat janë këto:

• Floku juaj është i tejpërpunuar : Substancat kimike që gjenden te shampoja dhe balsami i flokëve, lyerjet e shpeshta dhe përdorimi i piastrës, tharëses dhe mashës së flokëve dobësojnë flokun dhe e bëjnë atë më të brishtë. Për këtë arsye duhet të zgjidhni produkte pa përmbajtje sulfatesh.

• Jeni i stresuar: Humbja e flokëve pas një eksperiencë dramatike si humbja e peshës në mënyrë drastike, depresioni post-partum dhe stresi njihet ndryshe dhe me emrin mjekësor telogen effluvium. Gjatë kësaj faze floku pushon së rrituri dhe bëhet më i brishtë se zakonisht, këputet lehtë dhe duket si i vdekur. Ndryshimet hormonale ndikojnë drejtpërdrejt në rënien e flokëve. Mos u shqetësoni pasi kjo fazë është kalimtare.

• Ndiqni një dietë të varfër ushqimore: Ashtu si trupi, edhe flokët kanë nevojë për një dietë të ekuilibruar ushqimore që të rriten në mënyrë të shëndetshme. Hiqni dorë nga ushqimet e përpunuara, fast-food, ushqimi i konservuar dhe shtoni sa më shumë përbërës të ushqyeshëm si vitamina, proteina, hekur, magnez dhe kalcium.

•Laheni me ujë të nxehtë:  Një ndër gabimet më të shpeshta që bëni kur lani flokët është përdorimi i ujit të nxehtë. Shumë femra besojnë ende se uji i nxehtë largon më mirë bakteret nga skalpi dhe folikulat e flokëve. Kjo është tejet e gabuar, pasi uji i nxehtë ka në përmbajtjen e tij minerale gëlqerore të cilat në kontakt me shampon dhe balsamin shkaktojnë rënie flokësh. Zgjidhni një temperaturë mesatare. Në këtë mënyrë nuk do të keni as iritime dhe skuqje  pas larjes.

• Vuani nga gjëndrat tiroide: Hipertirodizmi (rritja e funksionit të tiroides) dhe Hipotirodizmi (ulja e funksionit të tiroides) shkaktojnë njëkohësisht rënie të flokëve.

Përveç humbjes së flokëve, simptoma të tjera të zakonshme të këtyre dy patologjive janë lëkurë e thatë, kapsllëk, humbje e papritur peshe, çrregullime në ciklin menstrual etj