Bëni kujdes me aspirinë

Bëni kujdes me aspirinë

Me aspirinë duhet të jeni të kujdesshëm, pasi nëse e merrni rregullisht dhe për një kohë të gjatë kjo mund të çojë në çrregullime pamore.

Alarmi është ngritur nga ekspertët holandezë nga Utrecht, në bazë të një sondazhi që përfshin më shumë se 4.000 njerëz të moshuar në të gjithë Evropën.

Duke analizuar subjektet, u zbulua se degjenerimi makular në moshat e shtyrë ishte për shkak të aspirinës në katër për qind, që manifestohet me një verbërim të pjesshëm.

Degjenerimi makular është, në fakt, një sëmundje e pjesës së mesme të rrjetit, e cila zakonisht është e pranishme te personat mbi moshën 50- vjeçare. Kjo sëmundje nuk shoqëron ndonjë dhimbje, por e bën të vështirë ose të pamundur leximin, drejtimin, shikimin e TV-së dhe njohjen e fytyrës, pasi fusha qendrore vizuale është dëmtuar.

Nga ana tjetër, vizioni periferik ruhet dhe lejon aktivitete të tjera të përditshme.

Megjithëse studimi ka treguar një marrëdhënie shkakësore midis aspirinës dhe çrregullimeve të syrit, ekspertët ende nuk e dinë saktësisht se çfarë saktësisht provokon fillimin e sëmundjes.