Çmimet e Filmit Bafta do të kenë më shumë të nominuar vitin e ardhshëm në një përpjekje për të rritur larminë e yjeve dhe krijuesve të filmave që janë gati për çmim.

Të katër kategoritë e aktrimit si dhe çmimi i regjisorit më të mirë do të kenë gjashtë të nominuar, në vend të pesë të zakonshmeve.

Dhjetë tituj do të jenë në garë për çmimin e shquar të filmit britanik – katër më shumë se gjashtë të zakonshëm.

Në fillim të këtij viti, Bafta u kritikua ashpër pasi zgjodhi një përbërje prej personave të bardhë të të nominuarve

Ndërkohë, asnjë krijuese e filmave nuk u nominua për çmimin e regjisorit më të mirë për vitin e shtatë, përcjell portali rtv21.tv

Organizatorët kryen një “rishikim të hollësishëm” si rezultat dhe thanë se ata tani do të përpiqen të “synojnë në mënyrë domethënëse” 1.000 anëtarë të rinj me të drejtë vote nga grupe të nën-përfaqësuara.

Masa, thanë ata, ishte një në një seri hapash “për të siguruar një anëtarësim më përfaqësues dhe gjithëpërfshirës që pasqyron shoqërinë e sotme britanike”.

Në janar, drejtori i Historisë Blu, Rapman ishte midis shumë kritikëve të Bafta, duke thënë se kjo e kishte bërë dramën e tij të guximshme urbane “të ndyrë” duke mos e përzgjedhur atë për asnjë çmim.

Bafta tha se rishikimi kishte filluar si “një përgjigje e drejtpërdrejtë” ndaj mungesës së diversitetit në nominimet e saj në vitin 2020, por “së shpejti ishte zgjeruar për të përfshirë të gjitha aspektet” e organizatës.

Bafta – Akademia Britanike e Arteve të Filmit dhe Televizionit – tha se zgjerimi i çmimit të shquar të filmit Britanik do t’i mundësonte të “bënte më shumë për të fituar kampin e gjerë të talenteve shumëkulturore Britanike”.

“Një nga çështjet kryesore të ngritura herë pas here … ishte se puna shumë e merituar nuk po shihej,” tha kryetari i komitetit të filmit Marc Samuelson.

Gjykuar ‘vetëm me meritë’

“Ndryshimet që ne po zbatojmë janë krijuar për të siguruar që këta filma të shihen dhe gjykohen vetëm me meritë.”

Ndryshimet në rregullat e fushatës do të kërkojnë të sigurojnë “një shqyrtim më të drejtë të të gjithë filmave pavarësisht nga buxheti i marketingut”.

Bafta tha se kjo do të siguronte që filmat “më të vegjël” të mos “liheshin jashtë bisedës” dhe do të kishin po aq “shikueshmëri” sa titujt e mbështetur nga studiot kryesore.

Më shumë regjisore femra

Ndryshimet në praktikat e votimit të Bafta do të sigurojnë që juria më e mirë e regjisorit do të ketë një numër të garantuar të krijuesve të filmave femra për të zgjedhur.

Gjashtë të nominuarit përfundimtar do të tërhiqen nga një listë e zgjatur e zgjatur me 20 emra, gjysma e të cilave do të jenë femra.

Bafta tha se kjo do të ndihmonte për të adresuar “një mungesë historike të përfaqësimit të grave në kategorinë e regjisorit”.

Vetëm pesë gra kanë bërë ndonjëherë listën e ngushtë për çmimin e regjisorit më të mirë, të cilën Bafta prezantoi për herë të parë në 1969.

Kathryn Bigelow, gruaja e vetme që fitoi, për The Hurt Locker në 2010, ishte gjithashtu gruaja e fundit që u përzgjodh kur u nominua në 2013 për Zero Dark Thirty.

Në rastin e çmimit të përgjithshëm të filmit më të mirë, të gjithë votuesve do t’u kërkohet të shikojnë të 15 filmat në listën e gjata. Lista e ngushtë do të vazhdojë të përbëhet nga pesë filma.

Rishikimi i Bafta u drejtua nga kryetari i saj Krishnendu Majumdar, Samuelson dhe një grup drejtues që përfshinte ish-aktorin Doctor Who Noel Clarke, akademiken Sadia

Habib dhe kreun e diversitetit të ITV Ade Rawcliffe.

Z. Majumdar i vlerësoi ata për “ndarjen me guxim të përvojave të tyre të racizmit dhe diskriminimit” gjatë seancave “të vështira, ndëshkuese “.

“Ky është një moment ujëmbledhës për Bafta,” tha prodhuesi i TV në një deklaratë. “Akademia nuk është hapur kurrë më parë si kjo.”

Shefi ekzekutiv i Bafta Amanda Berry u pajtua, duke thënë se rishikimi ishte “një mundësi fantastike … për të bërë një ndryshim thelbësor kulturor dhe organizativ”.

Bafta tha se “ndryshime të rëndësishme” në Çmimet e saj Televizive do të shpallen në Tetor dhe se Lojërat dhe Çmimet e Fëmijëve gjithashtu do të rishikohen.

Çmimet e Filmit Bafta 2021 janë planifikuar të zhvillohen në 11 Prill, dy muaj më vonë se zakonisht për shkak të pandemisë së koronavirusit./21Media