Shkencëtarët besojnë se një lidhje e balancuar bakteriale në zorrë ka shëndet pozitiv dhe mendor, sipas hulumtimeve të fundit në SHBA

Shkencëtarët besojnë se një lidhje e balancuar bakteriale në zorrë ka shëndet pozitiv dhe mendor, sipas hulumtimeve të fundit në SHBA

Këshilla kryesore është të pihet më shumë kos ose pije të tjera me veprim probiotik për një humor më të mirë.

Sipas analizave të fundit, bakteri Lactobacillus, e cila është më e zakonshme në kos probiotik, ndihmon te sjellja depresive në minj. Profesorët e Shkollës Mjekësore në Universitetin e Virxhinia thanë se ky zbulim ishte një shpresë e madhe, pasi nuk do të duhet të merremi me barnat komplekse dhe efektet anësore kur mund të merremi me florën e zorrëve.

Për të arritur këtë njohuri, shkencëtarët fillimisht analizuan florën e zorrëve të minjve para dhe pas ekspozimit ndaj stresit. Ekipi gjeti se stresi çon në humbjen e Lactobacillus, e cila përfundimisht çon në shfaqjen e simptomave të ngjashme me depresionin.

Studime të mëtejshme kanë treguar se niveli i Lactobacillus në zorrë ndikon në nivelin e kinureninës, metabolitëve që janë shoqëruar me studimet e mëparshme me zhvillimin e depresionit.

Kjo njohuri mund të ndihmojë gjithashtu në trajtimin e depresionit te njerëzit. Njerëzit që vuajnë nga depresioni i butë duhet të ndryshojnë vetëm dietën e tyre.