Komisioni Evropian lëshoi sot rekomandime jo detyruese, si pjesë e propozimeve më të gjera për të shpëtuar sektorin e turizmit të penguar, i cili më parë kishte një pjesë prej rreth 10 për qind në GDP-në e Unionit dhe punësonte pothuajse 12 për qind të fuqisë punëtore.

Linjat ajrore nuk do të duhet të lënë vende bosh në aeroplanët për distancë sociale midis pasagjerëve, por pasagjerët në fluturime drejt Bashkimit Evropian do të duhet të mbajnë maska në aeroplanët dhe aeroportet, sipas planeve të BE-së për të ringjallur industrinë e rrugëve.

Komisioni tha se do të ndërmarrë veprime juridike kundër vendeve që shkelin ligjin e BE duke mos siguruar sigurimin e rimbursimeve për udhëtarët në rastet e anulimeve të udhëtimit ose pushimeve verore për shkak të pandemisë së virusit korona.

“Pika fillestare këtu është që konsumatorët evropianë kanë të drejtën e një rimbursimi, nëse e kërkojnë atë,” tha Margrethe Vestager, zëvendëspresidente e KE-së.

KE tha që linjat ajrore do të duhet të kufizojnë rrezikun e infeksionit, i cili mund të arrihet me një sistem të avancuar të filtrimit të ajrit në spital, duke përdorur pajisje personale mbrojtëse dhe lëvizje kufizuese.

“Prandaj, nuk rekomandohet detyrimi për të përdorur vende bosh për distancë më të madhe fizike në aeroplan”, thuhet në dokumentin e Komisionit Evropian.

Rekomandohet gjithashtu të riorganizohet procedura e kontrollit, dorëzimit dhe marrjes së bagazheve në aeroporte, në mënyrë që të shmangen grumbullimi i njerëzve dhe turmave.

Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA) ka rekomanduar tashmë matjen e temperaturës së pasagjerëve para se të hipin në avion, të marrë të dhëna personale nga pasagjerët në mënyrë që të monitorojnë kontaktet e tyre, si dhe të dezinfektojnë terminale dhe pajisje.

IATA, e cila vlerësoi se kriza e koronavirusit mund t’i kushtojë linjave ajrore në total 314 miliardë dollarë, gjithashtu rekomandoi të mbahen maska për fytyrë gjatë fluturimeve, por jo edhe bllokimin e ulëseve të mesme në aeroplan./kp