Amerikanët e parë një vaksinë anti- Covid-19 mund ta marrin  që më 11 dhjetor, sipas kreut të programit të vaksinave të koronavirusit në SHBA.

Dr Moncef Slaoui i tha CNN se plani është që të “dërgojë vaksina në vendet e imunizimit brenda 24 orësh” pasi vaksina të miratohet, përcjell portali rtv21.tv

Komentet vijnë mes një rritjeje të rasteve të koronavirusit në të gjithë vendin.

SHBA ka regjistruar më shumë se 12 milionë raste dhe 255,000 vdekje, sipas të dhënave të përpiluara nga Universiteti Johns Hopkins.

Këto janë shifrat më të larta të regjistruara kudo në botë.

Kompania farmaceutike amerikane Pfizer dhe partneri i saj BioNTech paraqitën një kërkesë të premten për autorizimin me urgjencë në SHBA të vaksinës së tyre Covid-19.

Të dhënat nga një provë e përparuar treguan se vaksina mbron 94% të të rriturve mbi 65 vjeç.
Pfizer shpreson të prodhojë deri në 50 milionë doza në 2020 dhe deri në 1.3 miliardë doza në 2021. Çdo person ka nevojë për dy doza.

Komiteti këshillimor i vaksinave të Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA) është vendosur të takohet më 10 dhjetor për të diskutuar nëse do të autorizojë vaksinën.

Dr Slaoui tha se vaksina mund të përdoret “ndoshta në ditën dy pas miratimit, në 11 ose 12 dhjetor”.

Ai tha se vaksina do të shpërndahet bazuar në popullsinë e secilit shtet. Shtetet do të jenë përgjegjëse për të vendosur se kush e merr vaksinën së pari, por rekomandohet që përparësi t’u jepet atyre më të rrezikuar, si punëtorët e vijës së parë dhe të moshuarit.

Dr Slaoui tha se deri në maj, vendi mund të arrijë “imunitet tufe” me 70% të popullsisë të vaksinuar.

Zyrtarët amerikanë më parë dhanë autorizimin urgjent për një trajtim eksperimental të antitrupave, të zhvilluar nga Regeneron, dhënë presidentit Donald Trump pas diagnozës së tij Covid-19.

Gjithashtu të dielën, udhëheqësit e G20 thanë se ata “nuk do të kursejnë asnjë përpjekje” për të siguruar shpërndarjen e drejtë të vaksinave të koronavirusit në të gjithë botën./21Media