Biblioteka Klementinum, një shembull i hollësishëm i arkitekturës barok, e cila u hap në vitin 1722 si pjesë e universitetit jezuit dhe posedon mbi 20 mijë libra.

Tavani i kësaj biblioteke në Pragë u pikturuan nga Jan Hiebl. Në 1781, drejtori Karel Rafael Ungar themeloi Biblioteca Nationalis, një koleksion të letërsisë në gjuhën eke. Disa nga librat e rrallë historikë nga kjo koleksion janë dërguar në Google për skanim dhe përfundimisht do të jenë në dispozicion në “Google Books”, transmeton rtv21.tv.

Ashtu si biblioteka e Pragës është një thesar i rrallë dhe pak i njohur, ashtu është e lidhur me disa fakte pak të njohura: Klementinum dikur ishte kolegji i tretë më i madh jezuit në botë; regjistrimi i motit lokal filloi atje në vitin 1775 dhe kishte vazhduar qysh atëherë; ajo është paraqitur në një roman të shkrimtarit të famshëm në gjuhën spanjolle Jorge Luis Borges./21Media