Moderna dhe Pfizer-BioNTech janë në një garë të ngushtë për të nisur përdorimin e  vaksinave të tyre COVID-19 në Evropë pasi të dy aplikuan për miratim urgjent të BE të martën, megjithëse kishte paqartësi nëse një shpërndarje mund të fillonte këtë vit.

Aplikimet në Agjencinë Evropiane të Barnave (EMA) erdhën një ditë pasi Moderna kërkoi përdorim urgjent për qëllimin e saj në Shtetet e Bashkuara dhe më shumë se një javë pasi Pfizer dhe BioNTech bënë të njëjtën gjë.

Prodhuesi i barnave amerikane Pfizer dhe partneri i saj gjerman i zhvillimit BioNTech thanë se vaksina e tyre mund të nisë në Bashkimin Evropian që nga ky muaj, raporton Reuters, përcjell portali rtv21.tv

“Ne mund të fillojmë të dorëzojmë brenda disa orësh (pas miratimit)”, tha Sierk Poetting, shefi i operacioneve dhe financave në BioNTech. “Ne kemi qenë duke furnizuar. Dhe gjithçka që është atje mund të shpërndahet brenda disa orësh. ”

Sidoqoftë, EMA e shyjti këtë orar kur tha se do të përfundonte shqyrtimin për vaksinën më së voni deri në 29 dhjetor dhe për Modernën që  më 12 janar.

Komisioni Evropian, organi ekzekutiv i BE, tha se ka të ngjarë të jepte autorizimin e tij përfundimtar për shpërndarjen e vaksinave pas një rekomandimi nga EMA.

Një imunizim efektiv shihet si arma kryesore kundër pandemisë, e cila ka marrë më shumë se 1.4 milion jetë dhe shkatërruar ekonomitë në të gjithë globin. Afër 50 vaksina të mundshme janë duke u testuar tek vullnetarët në të gjithë botën./21Media