Biopsia e lëngshme është më e sakta në zbulimin e kancerit të pankreasit, ovarian, të mëlçisë dhe lukthit

Biopsia e lëngshme është më e sakta në zbulimin e kancerit të pankreasit, ovarian, të mëlçisë dhe lukthit

Biopsia e lëngët mund të zbulojë dhjetë lloje të kancerit të fazës së hershme, sipas shkencëtarëve amerikanë, të cilët pohojnë se kjo metodë mund të tejkalojë rastet e tumorit në të ardhmen.

Testi tregon shenja të kancerit duke zbuluar pjesë të vogla të ADN-së që qelizat tumorale lëshojnë në gjak.

Sipas mediave amerikane, testi ka treguar rezultate veçanërisht të mira në kancerin ovarian dhe pankreas, edhe pse nuk ka të bëjë me ekzemplarë të mëdhenj.

Guardian shkruan se shkencëtarët shpresojnë se testi do të bëhet pjesë e rishikimit, i cili lejon mjekët të zbulojnë kancerin në pacientë.

“Kjo mund të bëhet një kupë e shenjtë në hulumtimin e kancerit në fazën kur   sëmundjet mund të shërohen në fazë të hershme, kur është më e lehtë për t’i trajtuar ato”, thotë mjekja Erik Klein, autore kryesore e studimit nga Instituti Onkologjik në Cleveland.

Hulumtimi, i cili përfshinte shkencëtarë nga Universiteti Stanford, u prezantua gjithashtu në një konferencë të Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Klinike në Çikago.

Studiuesit besojnë se ky test mund të çojë në një normë të lartë të mbijetesës për pacientët dhe në mënyrë dramatike të rrisë produktivitetin e praktikës mjekësore.

Biopsia e lëngshme është më e sakta në zbulimin e kancerit të pankreasit, ovarian, të mëlçisë dhe lukthit.

Shkencëtarët kanë hetuar raste të më shumë se 1.600 njerëzve, nga të cilët 749 nuk kishin kancer gjatë studimit dhe 878 ishin diagnostikuar me sëmundjen. Sëmundjet u gjetën në katër nga pesë pacientë.

Në studim, kanceri ovarian u zbulua me saktësi në 90 për qind të rasteve, edhe pse mostra ishte e vogël – vetëm dhjetë vetë. Në një mostër prej 28 pacientësh me kancer të zorrës së trashë, testi ishte i suksesshëm në 66 për qind të rasteve.

“Ne kemi nevojë për disa hapa më shumë dhe më shumë kërkime, por testi mund të zbatohet në parandalimin, për shembull, mbi moshën 40-vjeçare për të zbuluar nëse ato tregojnë shenja të hershme të kancerit”, tha Klein.