Breshkat Galapagos mund të jetojnë për më shumë se 100 vjet

Breshkat Galapagos mund të jetojnë për më shumë se 100 vjet

Breshkat gjigande nga ishujt e Paqësorit dhe Oqeanit të Indisë mund të jenë shumë më të zgjuara sesa njerëzit, tregon një studim i ri. Me gjithë një reputacion të ngadaltë dhe të ngathët në mbretërinë e kafshëve, breshkat nga ishujt Galapagos dhe Sejshele demonstrojnë aftësi të mrekullueshme të kujtesës me kalimin e kohës. Vëzhgimet e krijesave tregojnë se ato nuk janë vetëm të afta të mësojnë detyra të reja, por mund të mbajnë mend trajnimin e tyre gati një dekadë më vonë.

Rreth nëntë vjet më parë, shkencëtarët nga Instituti i Shkencave dhe Teknologjisë Okinawa në Japoni kanë mësuar një grup breshkash të robëruara në kopshtin zoologjik të Vjenës dhe Cyrihut për të kafshuar fundin e një shkopi të veçantë me ngjyra në këmbim të ushqimit.

Në atë kohë, breshkat ishin të stërvitur për të kafshuar shkopin e duhur për të marrë ushqimin kur u ishte paraqitur me dy opsione me ngjyra të ndryshme. Pas gati një dekade, ekipi është kthyer në mbylljen që strehonte tre nga breshkat dhe ka zbuluar se ato ishin në gjendje të kujtonin aftësitë e tyre nga një dekadë më parë.

Krijesat u gjetën gjithashtu se kanë mësuar më shpejt kur janë stërvitur në një grup sesa individualisht, edhe pse secilës breshkë i ishte caktuar ngjyra e vet për detyrën e mësimit.

Breshkat Galapagos mund të jetojnë për më shumë se 100 vjet, duke e bërë atë një nga vertebrorët me jetë më të gjatë. Vizitorët e hershëm në Galapagos, përfshirë Charles Darwin në fillim të shekullit të 19-të, kishin përdorur breshkat si burim ushqimi gjatë udhëtimit të vështirë nëpër Oqeanin Paqësor.

The HMS Beagle ka marrë më shumë se 30 breshka të gjalla si një burim i lehtë për ruajtje dhe ushqim afatgjatë për udhëtimin drejt Polinezisë. Darwin  ka vënë re se breshkat Galapagos në habitatet e tyre natyrore janë të afta të udhëtojnë në distanca të konsiderueshme nga zonat e gjumit në vendet për të ushqyer dhe burimet e ujit, një tregues i hershëm i inteligjencës së tyre.

Ndryshe, ky studim i ri paraqet një hap të parë drejt një vlerësimi më të gjerë të aftësive njohëse të breshkës gjigande.