Mbretëria e Bashkuar do të ndalojë shitjen e makinave të reja që funksionojnë vetëm me lëndë djegëse fosile në 2030, një veprim që është projektuar për të hequr gradualisht automjetet ndotëse më herët se çdo ekonomi tjetër e madhe dhe për të mbështetur rimëkëmbjen e vendit nga pandemia .

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tha në një deklaratë të mërkurën se do t’i jepte fund shitjes së makinave të reja me benzinë dhe naftë dhe furgonë pesë vjet më herët sesa ishte planifikuar më parë, duke e vendosur atë në kursin e parë për vendin e G7 që dekarbonizon transportin rrugor. Shitjet e automjeteve të reja hibride do të lejohen të vazhdojnë deri në vitin 2035, përcjell portali rtv21.tv

Ndalimi është pjesë e një plani më të gjerë të “revolucionit të gjelbër industrial” të njoftuar nga

Kryeministri Boris Johnson që përfshin 12 miliardë funte (16 miliardë dollarë) në investime qeveritare. Qeveria shpreson se sektori privat do të mbledhë mbi trefishin e kësaj shume.

“Megjithëse ky vit ka marrë një rrugë shumë të ndryshme drejt asaj që prisnim, Mbretëria e Bashkuar po shikon drejt së ardhmes dhe po shfrytëzon mundësinë për t’u rikthyer më gjelbër,” tha Johnson në një deklaratë. “Rimëkëmbja e planetit tonë dhe e ekonomive tona mund dhe duhet të shkojë dorë për dore”.

Për të përshpejtuar shitjet e automjeteve më të pastra, qeveria do të shpenzojë 1.3 miliardë funte (1.7 miliardë dollarë) në pikat e karikimit të automjeteve elektrike, dhe gati 500 milionë paund (664 milionë dollarë) për të zhvilluar dhe prodhuar bateri për makinat elektrike. Rreth 582 milionë £ (773 milionë dollarë) në subvencione do t’i bëjnë automjetet me emetim zero dhe ultra të ulët për njerëzit më të lirë.

Por afati më agresiv mund të paraqesë probleme për industrinë britanike të automjeteve, e cila është penguar nga vitet e pasigurisë mbi daljen e vendit nga Bashkimi Evropian dhe pasojat ekonomike nga koronavirusi. Prodhimi ka rënë në mënyrë dramatike dhe industria ka paralajmëruar se dështimi për të arritur një marrëveshje të re tregtare me Bashkimin Evropian para fundit të afatit të dhjetorit do të kushtonte 47 miliardë funte (62.5 miliardë dollarë) gjatë pesë viteve të ardhshme.

“Ne ndajmë ambicien e qeverisë për udhëheqje në dekarbonizimin e transportit rrugor dhe jemi të përkushtuar në udhëtim,” tha në një deklaratë Mike Hawes, shefi ekzekutiv i Shoqatës së Prodhuesve dhe Tregtarëve të Motorëve. “Prodhuesit kanë investuar miliarda për të ofruar automjete që tashmë po ndihmojnë mijëra shoferë të kalojnë në zero, por ky afat i ri … përcakton një sfidë të madhe.”

Afati i ri i Mbretërisë së Bashkuar është ndër më agresivët në botë. Norvegjia , e cila ka një ekonomi shumë më të vogël se Britania dhe një fillim i rëndësishëm në garën për të vendosur më shumë makina elektrike në rrugë, ka thënë se të gjitha makinat e reja të pasagjerëve dhe furgonët e shitur duhet të jenë automjete me emisione zero deri në 2025.

Hawes tha se duhet të bëhet shumë më shumë punë në Mbretërinë e Bashkuar.

“Suksesi do të varet nga sigurimi i konsumatorëve se ata mund të përballojnë këto teknologji të reja, se ata do të sigurojnë nevojat e tyre të lëvizjes dhe, në mënyrë kritike, se ata mund të karikohen aq lehtë sa furnizohen me karburant. Për këtë, ne shpresojmë që të tjerët të rriten dhe të përputhen me angazhimin tonë , “tha ai. “Tani do të punojmë me qeverinë për detajet e këtij plani, i cili duhet të dorëzohet me ritëm për të arritur një tranzicion të shpejtë.”

Komponentë të tjerë të planit të klimës në Mbretërinë e Bashkuar të njoftuar të mërkurën përfshijnë katërfishimin e prodhimit të erës në det deri në 2030 , rritjen e hidrogjenit dhe energjisë bërthamore, përmirësimin e transportit publik dhe bërjen e shtëpive dhe ndërtesave publike më efikase të energjisë. Qeveria gjithashtu dëshiron të zgjerojë përpjekjet për të mbjellë pemë dhe të zhvillojë teknologji që lejon emetimet e karbonit të kapen para se të dëmtojnë mjedisin.

“Kjo është një sfidë e përbashkët globale – çdo vend në botë duhet të marrë masa për të siguruar të ardhmen e planetit për fëmijët, nipërit dhe mbesat tona dhe brezat që do të vijnë,” tha Johnson./21Meda