Një çelës që hapi dyert e një kulle të shekullit të 11-të është kthyer gati 50 vjet pasi u zhduk.

Çelësi prej bronzi në Kullën e Shën Leonardit në Kent, u dërgua së bashku me një shënim anonim te trashëgimisë angleze.

Dërguesi i misterit, i cili tha se ata “huazuan” çelësin në vitin 1973 shkroi “Na vjen keq për vonesën”.

Kujdestarja e pronave të trashëgimisë angleze, Samantha Stone tha se dërguesi nuk ishte në telashe dhe shpresonte se ata do të ktheheshin përsëri në kontakt për të dhënë më shumë informacion.

Çelësi që mendohet të jetë bërë në shekullin 19 ende qëndron në vrimën e çelësit të dyerve të kullës Norman, megjithëse nuk rrotullohet më, transmeton portali rtv21.tv.

Dihet shumë pak për historinë e ndërtesës ose qëllimin e saj origjinal.

Disa besojnë se kulla dikur ishte pjesë e një kështjelle, e ndërtuar nga Gundulf, Peshkopi i Rochester, ndërsa të tjerë thonë se ndërtuesi ishte Peshkopi Odo i Bayeux, gjysmë- vëllai i William Pushtuesit.

“Ne supozojmë se ishte për administrimin e feudaleve të peshkopit. Kështu që misteri i çelësit është shumë i përshtatshëm në historinë e gjerë të kullës”, shtoi ajo.

Ajo tha se dërguesi e kishte “mbajtur atë të sigurt gjatë gjithë kësaj kohe, gjë që tregon një farë kujdesi dhe përkushtimi” dhe trashëgimia angleze ishte “shumë mirënjohëse” dhe e intriguar nga historia e pazakontë.

Ajo e nxiti dërguesin të kthehej në kontakt, duke thënë se ajo do të donte t’u ofronte atyre anëtarësim në trashëgiminë angleze./21Media