Çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj nëse kaloni shumë kohë para ekranit?

Të gjithë duhet ta pranojmë se një pjesë të madhe të ditës e kalojmë në telefonat tanë. Ndërsa bota bëhet gjithnjë e më e varur nga teknologjia, edhe jetët tona kanë filluar të rrotullohen rreth ekraneve tona. Edhe pse telefonat e kanë bërë jetën tonë dukshëm më të lehtë, ka shumë efekte negative që koha e tepërt e kaluar para ekranit mund të ketë në trupin dhe mendjen tonë.

Bright Side tregon se si koha e tepërt para ekranit mund të ndikojë tek ju.

1. Mund të keni probleme me tretjen

Një nga efektet më të zakonshme të kohës së tepërt para ekranit janë problemet e tretjes. Sipas  studimeve, trakti gastrointestinal dhe truri ynë komunikojnë me njëri-tjetrin përmes “boshtit tru-zorrë”. Ky bosht lehtësohet nga qelizat në trupin tonë, prandaj sa herë që përjetojmë më pak aktivitet fizik dhe qëndrojmë të ulur në telefonat tanë, kjo lidhje tru-zorrë ndikohet. Çfarë rezulton është ngërçe, kapsllëk, dhimbje barku dhe jashtëqitje.

2. Mund t’i bëjë dhëmbët tuaj më pak të shëndetshëm

Sa më shumë kohë të kalojmë në telefonat tanë, aq më pak të shëndetshëm bëhen dhëmbët tanë. Kjo është për shkak se të qenit ngjitur në një ekran shumicën e kohës rezulton në rritje të ushqimit të lehtë, dhe përtypja e pamenduar e ushqimeve të pashëndetshme, si pijet e gazuara, ushqimet me sheqer dhe patatinat, mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj oral. Në fund të fundit, nëse duart tona nuk janë të zëna, ne në mënyrë të pandërgjegjshme fillojmë të hamë dhe të shkatërrojmë dhëmbët, shkruan BrightSide.

3. Gjykimi juaj emocional mund të dobësohet

Jo vetëm që më shumë kohë para ekranit na bën më pak social, pasi nuk jemi duke ndërvepruar drejtpërdrejt me njerëzit, por ky izolim nga të tjerët mund të dëmtojë gjithashtu gjykimin tonë emocional. Kjo është veçanërisht e vërtetë me fëmijët që janë të privuar nga ndërveprimet në jetën reale dhe ata mund të zhvillojnë prirje antisociale. Një shqetësim i madh është se si kjo mund t’i ekspozojë ata ndaj mediave të dhunshme dhe t’i desensibilizojë ato. Gjykimi ynë emocional ndryshon përgjithmonë nga më shumë kohë para ekranit.

4. Mund të ulë vetëvlerësimin tuaj

Nuk është çudi që vetëvlerësimi ynë mund të goditet kur kalojmë shumë kohë në internet. Mungesa e ndërveprimit me njerëzit e tjerë mund të ulë ndjeshëm besimin e një personi. Dhe kur kaloni kaq shumë kohë në faqet e mediave sociale duke u shqetësuar për praninë tuaj në internet, kjo mund të rrënjosë ankthin për vetë-imazhin tuaj. Për fëmijët, kjo mund të çojë në probleme të imazhit të trupit.

5. Mund të çojë në obezitet

Kur kalojmë kaq shumë kohë duke parë televizor ose duke lëvizur në telefonat tanë, jemi në rrezik më të madh të obezitetit. Jo vetëm që është më e lehtë të hash ushqime të pashëndetshme gjatë shikimit të televizorit, por edhe reklama të shumta për ushqime të pashëndetshme në internet synojnë fëmijët e pambrojtur. Shumë studime kanë treguar një lidhje të drejtpërdrejtë midis më shumë kohës para ekranit dhe rritjes së obezitetit. Fëmijët mund të jenë në rrezik të obezitetit në fëmijëri, pasi mungesa e aktivitetit fizik dhe më shumë ushqime të lehta mund të ndikojnë në shëndetin e tyre.

6. Mund të shkaktojë dhimbje të forta të shpinës dhe qafës

Qëndrimi i dobët mund të jetë një nga efektet më të këqija të kohës së tepërt para ekranit, pasi ne mbetemi të përkulur për periudha të gjata kohore pa e kuptuar këtë. Kjo mund të çojë në dhimbje të forta të qafës dhe shpinës nga përkulja e vazhdueshme mbi pajisjet tona. Arsyeja pse kjo ndodh është kur ne shikojmë poshtë, stresi i panatyrshëm vendoset në qafë dhe shtylla kurrizore vihet në një pozicion të panatyrshëm./21Media

Artikujt e ngjajshem

Back to top button