Ministria e Kulturës e Shqipërisë ka njoftuar sot se: “Ndarja Çmimeve Kombëtare të Letërsise për vitin 2019 është afër. Prej muajsh juria po punon mbi krijimtarinë letrare të një viti dhe tashmë kemi pesë finalistë për çdo kategori: Roman, poezi, tregim, ese, letërsi e përkthyer dhe letërsi për fëmijë. Suksese të gjithë kandidatëve!”

Por ajo që bie në sy është se të gjithë autorët e nominuar në kategori të ndryshme janë vetëm nga Shqipëria, duke përjashtuar çdo krijues shqiptar të letërsisë nga Kosova.

Kandidaturat për Çmimet Kombëtare të Letërsisë , Roman

 • Luan Starova “Emigrimi i ngjalave”
 • Mira Meksi “Diktatori në kryq”
 • Ylljet Aliçka “Metamorfoza e një kryeqyteti”
 • Bashkim Shehu “Triptiku i magjistarëve”
 • Preç Zogaj “Anjeza nuk u zgjua”

Kandidaturat për Çmimet Kombëtare të Letërsisë , Poezi

 • Arian Leka “Hartë memece për të mbyturit”
 • Skënder Buçpapaj “Imgur”
 • Aleksandër Çipa “Deti nuk ka porta”
 • Denata Ndreca “Kohë e mohueme”
 • Alisa Velaj ”Shtjellë reje dhe shtjelle zjarri”

Kandidaturat për Çmimet Kombëtare të Letërsisë , Tregim

 • Agron Tufa “Kur këndonin gjelat e tretë”
 • Ana Kove “kambanat e së dielës”
 • Dhimitër Anagnosti “Ulliri, pema e dhimbjes”
 • Romeo Çollaku “Mikrobus dhe tregime të tjerë”
 • Majlinda Rama Nana “Arzoe”

Kandidaturat për Çmimet Kombëtare të Letërsisë , Esse

-Matteo Mandala, “Arbërishtja në rrjedhë të shekujve”

-Petrit Palusha “ Kukësi në 79 ditë, pranverë 1999”

– Ardian Vehbiu “Gjuha e thyer, gjuha që thyen”

-Tonin Çobani “Tri esse”

– Pirro Prifti “Kombi shqiptar, univers historic dhe fetar”

Kandidaturat për Çmimet Kombëtare të Letërsisë , Letërsi e përkthyer

 • Llambro Ruçi “Iliada”
 • Mira Meksi “100 vjet vetmi”
 • Romeo Çollaku, Alket Çani “Jorgos Seferis”
 • Korab Hoxha “Tetori në vagon”
 • Bujar Hudhri “Vegjetariania”

Kandidaturat për Çmimet Kombëtare të Letërsisë , Letërsi për fëmijë

-Shkëlzen Zalli “ Kartolina e Zileve”

– Viktor Canosinaj “Elefantët shtamba”

– Fatmira Gjestila “Edhe pëllumbat qajnë”

– Alma Zenellari “Një libër për yjet”

-Iliaz Bobaj “Bota është sa nëna ime”.