Me 699 dollarë, iPhone 11 është smartphone i ri më i lirë i Apple që nga iPhone 8

Me 699 dollarë, iPhone 11 është smartphone i ri më i lirë i Apple që nga iPhone 8

Dhe kjo thotë shumë për ndryshimet në zakonet e konsumatorit dhe sfidat me të cilat përballet Apple – dhe se si po u përgjigjet atyre.

Vitin e kaluar, ditët e nën 700 $ iPhone të rinj dukej sikur ato ishin një gjë e së kaluarës. IPhone XR kushtoi 749 dollarë, duke e bërë atë nivelin më të shtrenjtë të hyrjes iPhone të të gjitha kohërave.

Por këtë vit, me iPhone 11, Apple (AAPL) u rikthye në çmimin 699 dollarë që prezantoi në vitin 2017 me iPhone 8. Në gjashtë nga shtatë vitet e mëparshme, midis 2010 dhe 2016, Apple kishte ofruar iPhone-in e saj më të lirë për 649 dollarë ( përveç vitit 2013, kur ishte 549 dollarë).

Në vitin 2009, iPhone i ri në nivelin e hyrjes kushtoi 599 dollarë, dhe në dy vitet e kaluara kushtoi 499 dollarë, përcjell rtv21.tv

Disa klientë kishin frikë se Apple po i çmonte ato duke braktisur çmimin nën 700 dollarë. Njerëzit kanë mbajtur në telefonat e tyre për më gjatë, dhe Apple ka kërkuar mënyra për të rritur të ardhurat pasi njerëzit blenë më pak iPhone.

IPhone nuk janë saktësisht të lira. Marrja e iPhone më të madh dhe më të mirë është bërë një propozim i shtrenjtë. Këtë vit, si e fundit, Apple do të shesë një version të iPhone që kushton 1,449 dollarë. IPhone 11 Pro do të fillojë me 999 dollarë, dhe iPhone 11 Pro Max fillon me 1,099 dollarë.

Apple gjithashtu befasoi njerëzit me disa oferta të tjera më të lira seç pritej. Brezi i tretë Apple Watch kushton 199 dollarë, hera e parë që Apple ka shitur një version nën 200 dollarë. IPad i ri kushton 329 dollarë. Dhe kompania ka zbritur në 5 dollarë në muaj për Apple TV + dhe Arcade.

Këto çmime janë shumë më pak sesa prisnin shumë analistë. Daniel Ives, një analist Wedbush, e quajti etiketën e çmimeve Apple TV + në veçanti një “ndalesë shfaqjeje” në një shënim investitori të Martën, duke shtuar se investitorët kishin pritur që ajo të kushtonte 9.99 dollarë në muaj.

 

Apple po mban të ulëta çmimet e nivelit të saj për disa arsye.

Shitjet iPhone të Apple vazhdojnë të bien. Dobësia e fundit në Kinë, për shkak të ngadalësimit në ekonominë e dytë më të madhe në botë, është pjesërisht e fajësuar. Por shitjet e iPhone kanë tendencë më të ulët globale për disa vjet.

Kjo është arsyeja pse Apple po kërkon të zgjerojë bazën e saj, duke ofruar një pajisje me kosto më të ulët. IPhone 5C, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 8 dhe iPhone XR përfaqësojnë përpjekjet e tjera të fundit të Apple për të ofruar një version me kosto më të ulët të iPhone. Dhe Apple ka ofruar tradicionalisht versionet më të vjetra të produkteve të saj në pika më të ulëta të çmimeve, duke i lënë klientët të blejnë teknologjinë e vitit të kaluar për rreth 100 dollarë më pak.

Apple ka përdorur strategji pak më të ndryshme me pajisjet e tij të nivelit të ulët: iPhone 5C, XR dhe 11 kanë përdorur materiale me kosto më të ulët sesa telefonat e tjerë që Apple ofroi në vitet e tyre përkatëse të nisjes. IPhone SE, 7 dhe 8 ruanin të njëjtat modele si versionet më të vjetër të iPhone.
Ajo bëri të njëjtën gjë me iPod një dekadë më parë, duke prezantuar versionet Mini, Nano dhe Shuffle të MP3 player.

Por produktet më të lira nuk do të jenë të mjaftueshme për të ringjallur shitjet e iPhone të Apple. Kështu që Apple duhet të gjejë mënyra të tjera për t’i bërë klientët të blejnë gjëra. Kohët e fundit, Apple ka shtuar shërbime duke përfshirë Apple TV +, Arcade, Apple Music, Apple Care dhe iCloud për të forcuar shitjet e saj në linjë. Si rezultat, Apple arriti të rritë të ardhurat e veta në tremujorin e fundit edhe kur shitjet e iPhone ranë me 12%.

Duke ngarkuar vetëm 5 dollarë në muaj secili për Apple TV + dhe Arcade, Apple po kërkon të tërheq një grup të madh njerëzish që do të provojnë shërbimet e reja. Kjo është edhe më e lirë se disa shërbime të ngjashme, përfshirë Disney +, i cili do të fillojë me 7 dollarë në muaj.

Apple ka qenë një fenomen, rritja e tij ka qenë epike. Por ditët kur kjo rritje mund të qëndrojë thjesht në iPhone gjithnjë e më të shtrenjtë ka mbaruar.

iPhone 11 do të dalë në shitje më 20 shtator, ndërsa porositë mund të bëhen nga 13 shtatori.

Në Gjermani, iPhone 11 do të kushtojë 799 euro, ashtu sikurse edhe në Austri.

Në Zvicër, iPhone 11 do të mund të blihet për 809 franga zvicerane, apo 738 euro.

Në Angli, iPhone 11 do të kushtojë 729 funte, apo 815 euro. Në Itali, iPhone 11 do të mund të blihet për 839 euro.

Në Spanjë, çmimi i iPhone 11 do të jetë 809 euro, ashtu sikurse edhe në Belgjikë./21Media