COVID-19: Doza e tretë e vaksinës – e (pa)sigurtë?!

Një studim shkencor ka shpjeguar se njerëzit që morën të dy dozat e vaksinës dhe më pas u infektuan me virusin Corona- lloji Delta, kishin më pak gjasa të infektonin te tjerët gjatë kontakteve te tyre të ngushta se sa njerëzit e pavaksinuar.
Por ajo që ngriti shqetësime pas këtij studimi ishte fakti se efekti mbrojtës pas dy dozave është relativisht i vogël, dhe zvogëlohet në mënyrë alarmante tre muaj pas marrjes së vaksinës së dytë.
Ky hulumtim, i kryer në Universitetin e Kalifornisë, u nda nga Dr.Ana Banko, një virologe, e cila në profilin e saj në Twitter deklaroi se vaksinat funksionojnë dhe se nevojitet një dozë përforcuese.
Një studim që u bë i ditur për opinionin kohëve të fundit
shqyrtoi ndikimin e vaksinave në transmetimin e viruseve në mënyrë më të drejtpërdrejtë. Me këtë rast, ata analizuan të dhënat e testit të 139,164 kontakteve të afërta të 95,716 personave të infektuar me covid në periudhën nga janari deri në gusht 2021 në Britaninë e Madhe, kur variantet alfa dhe delta “konkurruan” për dominim.
Autorët zbuluan se, megjithëse vaksinat ofrojnë njëfarë mbrojtjeje kundër infeksionit dhe transmetimit të mëtejshëm, Delta e zvogëloi atë efekt. Një person i cili ishte plotësisht i vaksinuar dhe më pas kishte një infeksion Delta “zbulimi” kishte pothuajse dy herë më shumë gjasa të transmetonte virusin sesa dikush i infektuar me Alfa. Dhe ky ishte kulmi i një rreziku më të lartë të infeksionit shkaktuar nga delta sesa ai i shkaktuar nga alfa, domethënë lloji origjinal i koronavirusit.
Studimi më tej zbuloi se efekti përfitues i vaksinës në transmetimin e deltës ra në një nivel pothuajse të papërfillshëm me kalimin e kohës. Te personat e infektuar dy javë pas marrjes së vaksinës të zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit dhe Astra Zeneca, të dyja në Mbretërinë e Bashkuar, mundësia që një kontakt i afërt i pavaksinuar të ishte pozitiv për testin ishte 57%, por tre muaj më vonë shansi u rrit në 67%, numër ky që është i barabartë me probabilitetin që një person i pavaksinuar të përhap virusin.
Një rënie u vërejt edhe tek personat e imunizuar me vaksinën Pfizer-Bayontec. Rreziku i përhapjes së infeksionit delta menjëherë pas vaksinimit me këtë goditje ishte 42%, por u rrit në 58% me kalimin e kohës.
Studimet e mëparshme kanë gjetur se njerëzit e infektuar me virusin delta kanë afërsisht të njëjtin nivel të materialit gjenetik viral në hundë, pavarësisht nëse janë vaksinuar më parë, duke treguar se njerëzit e vaksinuar dhe të pavaksinuar janë njësoj ngjitës. Sidoqoftë, studimet tregojnë gjithashtu se njerëzit e vaksinuar kanë më pak gjasa të përhapin virusin nëse më pas marrin koronën, sepse nivelet e tyre të virusit të hundës bien më shpejt sesa njerëzit e infektuar por të pavaksinuar, pasi zgavrat e tyre të hundës përmbajnë sasi më të vogla të virusit infektiv.
Studimi i fundit, i cili rekomandon një dozë të tretë të vaksinës, hapi një pyetje tjetër për të cilën shkenca nuk ka ende përgjigje.
Fushatat nxitëse ngrenë pasiguri të re, thotë Stephen Rally, një studiues për sëmundjet infektive në Imperial College London: “Nëse i njëjti dobësim i mbrojtjes kundër infektimit do të ndodhë edhe pas dozës së tretë”?
Pra, studimi i fundit, i cili rekomandon një dozë të tretë të vaksinës, hapi një pyetje tjetër për të cilën shkenca nuk ka ende përgjigje… /e.d-21Media

Back to top button