COVID-19: Ende e paqartë – se nga na erdhi?!

3 min read

Ndërsa historia e origjinës së Covid-19 aktualisht përcaktohet nga mungesa e provave dhe të dhënave të forta, shkencëtarët në të gjithë botën vazhdojnë kërkimin e tyre për përgjigje kur filloi pandemia.

Korrespondenti kryesor mjekësor i CNN, Dr. Sanjay Gupta, ka biseduar me virologët kryesorë, epidemiologët dhe studiuesit e koronavirusit në emisionin “Origjina e Covid-19: Gjetja e burimeve”, e cila u shfaq premierë në orën 20:00 kete të diele.

Ndërsa bota po i afrohet shënimit dyvjeçar që kur u zbulua koronavirusi i ri, ka pasur shumë kthesa në hetimin mbi origjinën e virusit SARS-CoV-2, virusi që shkaktoi pandeminë. Disa të dhëna çuan në një rrugë pa krye, ndërsa të tjerët ngritën edhe më shumë pyetje.

Deri më sot, ekzistojnë dy teori mbizotëruese.

Hipoteza zoonotike varet nga ideja se virusi u transmetua nga kafshët te njerëzit, ose drejtpërdrejt përmes një shkopi ose ndonjë kafshe tjetër të ndërmjetme. Shumica e shkencëtarëve thonë se kjo është ndoshta origjina, duke pasur parasysh se 75% e të gjitha sëmundjeve të reja u hodhën nga kafshët te njerëzit. Përhapjet e mëparshme të koronavirusit përfshijnë SARS -in e parë në 2003, i cili filloi në lakuriqët e natës dhe më pas u përhap te njerëzit; dhe shpërthimin e MERS në 2012, i cili u përhap nga lakuriqët e natës tek devetë, dhe përfundimisht tek njerëzit.

Por ekziston ende një mundësi që virusi të ketë dalë nga laboratori. Për pjesën më të madhe të vitit 2021, teoria e rrjedhjeve laboratorike mori vrull. Në mars të këtij viti, Dr Robert Redfield, një ish drejtor i Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe një virolog karriere, i tha Gupti se ai mendonte se Covid-19 erdhi nga një laborator në Wuhan, Kinë.

Disa ditë pasi komentet e Redfield u botuan në CNN, më 30 mars 2021, u publikua raporti i shumëpritur i Organizatës Botërore të Shëndetit mbi origjinën e SARS-CoV-2. Raporti zbuloi se transmetimi i drejtpërdrejtë nga kafshët te njerëzit ishte një “rrugë e mundshme” dhe një kërcim nga një kafshë te tjetra nga një ndërmjetës pritës ishte “shumë i mundshëm”.

Virusi që hyri përmes ushqimit të ngrirë ishte një “mënyrë e mundshme” dhe incidenti në laborator u vlerësua si “jashtëzakonisht i pabesueshëm”.
Kritikat ndaj raportit u përhapën shpejt e gjerë. Më shumë se dhjetë vende kanë lëshuar një deklaratë të përbashkët mbi pavarësinë dhe besueshmërinë e gjetjeve. Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreiesus ishte gjithashtu kritik ndaj gjetjeve dhe shpejt e quajti refuzimin e raportit të teorisë së rrjedhjes laboratorike “të parakohshme”.

“Ne mësuam nga raporti se … nëse shikoni trendet në sëmundjet e ngjashme me gripin, në vdekshmërinë e tepërt, është e qartë se ka pasur një qarkullim të këtij virusi më parë, se ndoshta ka pasur një qarkullim të gjerë në dhjetor. Kjo është me të vërtetë, me të vërtetë e rëndësishme”, thotë Maria Van Kerkhova gjithashtu një epidemiologe e sëmundjeve infektive dhe menaxhere teknike e OBSH-së për Covid-19, raporton CNN./e.d-21Media