Mungesa e oksigjenit mund ta keqësojë gjendjen

Mungesa e oksigjenit mund ta keqësojë gjendjen

Ndërprerja e frymëmarrjes gjatë gjumit për shkak të gërhitjes ose apnea është një çrregullim që mund të dëmtojë seriozisht shëndetin.

Një ekzaminim spitalor shumë ditor është i nevojshëm për të diagnostikuar apnean. Për të filluar, është më e rëndësishmja të keni një dyshim për apnean, përndryshe mund të shkaktojë dëme të përhershme në shëndetin tuaj.

Shenja më e zakonshme që ka çrregullime të frymëmarrjes gjatë gjumit është lodhja dhe përgjumja gjatë ditës. Nuk është e pazakontë për dhimbje koke në mëngjes, një ndjenjë e përqendrimit të ulët dhe ftohtësisë, madje dhe një gjendje depresioni dhe një rënie e dëshirës seksuale.

Mungesa e oksigjenit e shkaktuar nga frymëmarrja e përhershme gjatë gjumit mund ta keqësojë gjendjen.

Apnea gjithashtu mund të shkaktojë aritmi, të zhvillojë hipertension, dështim të zemrës, infarkt dhe diabet.

Shumica e pacientëve me apnea vuajnë nga rezistenca ndaj insulinës, e cila më pas mund të shfaqet si diabeti tip 2.

Këto simptoma mund të mos jenë gjithnjë specifike për apneans. Po aq të rëndësishme janë shenjat që ata shënojnë në shtëpi.

Zhurma e gërhitjes e bezdis burrin ose gruan, por heshtja e krijuar nga ndërprerja e frymëmarrjes i frikëson ata dhe ata shpesh ngrihen dhe tundin partnerin e tyre për të parë nëse ai po merr frymë. Situata të tilla më shpesh e sjellin pacientin në ekzaminim, pasi bashkëshorti “e detyron” atë të vizitohet te mjeku.