Shtëpia e Ankandeve Sotheby’s ka vendosur të nxjerrë në ankand një diamant 102 karat që mund të bëhet xhevahiri më i shtrenjtë i shitur ndonjëherë një ofertuesi në internet.

Guri, një diamant Oval Diagnostikues me D 102.39 karat, mund të arrinte 10 deri në 30 milionë dollarë. Vetëm shtatë diamante të bardha të përsosur me më shumë se 100 karat janë shitur ndonjëherë në ankand. Është diamanti i dytë më i madh oval i këtij lloji i shitur ndonjëherë në ankand.

Guri, i përshkruar nga Sotheby’s si “madhësia e një gur sheqeri”, do të shitet në një ankand të drejtpërdrejtë në Hong Kong më 5 tetor, por ai gjithashtu do të jetë i hapur për ofertuesit në internet duke filluar nga e marta. Nëse blihet nga një ofertues në internet, ka të ngjarë të kryesojë rekordin për bizhuteri më të shtrenjta të shitura ndonjëherë në internet – një palë vathë diamanti blu dhe rozë të zbukuruar që u shitën për 6 milionë dollarë në internet në 2016, transmeton rtv21.tv.

Guri 102 karat u pre nga një diamant i përafërt 271 karat që u zbulua në Miniera Victor në Ontario në 2018. Diamanti u pre dhe u lustrua gjatë një viti nga Diacore për të nxjerrë “shkëlqimin” sipas Sotheby’s.

Guri i përket një nëngrupi elitar të diamantëve i njohur si “Type IIa”, të cilët janë lloji më i pastër kimikisht i diamantëve me nivelin më të lartë të transparencës.

Kërkesa për diamantët më të rrallë, më të mëdhenj është forcuar gjatë pandemisë së koronavirusit, pasi të pasurit kanë përfituar nga tregjet më të forta të aksioneve dhe investitorët kërkojnë dyqane afatgjata me vlerë në një botë financiare të mbushur me para.

Ndërsa kërkesa për bizhuteri të përditshme të shitura në dyqane ka rënë, meqenëse njerëzit nuk janë duke vizituar qendrat tregtare dhe dyqanet aq shpesh, ose duke veshur bizhuteri aq shpesh – çmimet për të ashtuquajturit diamante të investive kanë mbetur të forta. Blerës të pasur, veçanërisht në Azi dhe Lindjen e Mesme, i lakmojnë diamantët si aseti i fundit i fortë, pasi ato janë të qëndrueshme dhe të lëvizshme.

Shitjet e bizhuterive dhe diamanteve në internet janë rritur gjithashtu, pasi njerëzit blejnë më shumë nga shtëpia. Sotheby’s tha se shitjet e saj të bizhuterive në internet kanë arritur në 31 milionë dollarë këtë vit, shtatë herë më shumë se e njëjta periudhë e vitit të kaluar.

Kur u pyet nëse blerësi i një diamanti 100 karat do ta vishte ndonjëherë, ai tha: “Absolutisht. Ata duan t’i shijojnë ata”./21Media