Dëshmitari thotë se Mustafa u kishte dhënë mbështetje morale civilëve gjatë luftës

Dëshmitari i dytë i mbrojtjes në gjykimin ndaj Salih Mustafës, Ahmet Ademi ka thënë se pas fillimit të bombardimeve të NATO-s, Salih Mustafa e Fatmir Humolli e kishin vizituar atë në shtëpinë e tij dhe ishin takuar me njerëzit e tjerë që po strehoheshin në lagjen ku banonte Ademi në Prishtinë.
Para trupit gjykues në Hagë, Ademi ka rrëfyer edhe rastin kur policia serbe kishte rrahur e maltretuar familjen e tij.
“Incidenti ka ndodhur në familjen time pasi NATO ka filluar bombardimet, tani kanë ardhur policia kanë hyrë nëpër lagje dhe incidenti ka ndodhur të familja ime pas bombardimeve të NATO-s…Djalit tim në atë kohë nuk i kanë bërë asgjë por e ka parë duke i rrahur nënë dhe prej asaj kohe djali është me trauma, e kam pasur nëpër mjek por i ka mbetur ajo frika, trauma në kokë. Bashkëshorten e kanë rrahur”, ka thënë ai.
Sipas tij, serbët kishin hyrë në të gjithë lagjen dhe kishin maltretuar e rrahur banorët që i kishin gjetur aty.
Pas kësaj, Ademi ka deklaruar se janë vizituar nga tre pjesëtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, ndër të cilët Salih Mustafa e Famtir Humolli.
Sipas tij, ata u kishin dhënë mbështetje morale civilëve.
“Ndërkohë pas incidentit, ka pasur edhe popullatë prej tjera anë në lagjen tonë, kanë ardhur pjesëtarët e ushtrisë sonë, Ushtria Çlirimtare e Kosovës, tre persona, kanë qëndruar gjatë ditës, na kanë dhënë mbështetje morale, mos me u frikësu, (na kanë thënë) nuk kanë punë me ju por me ne, na kanë dhënë mbështetje… Fatmir Humolli, Salih Mustafa dhe një tjetër ka qenë por e kam harruar emrin, e këta dy po. Kanë qenë në lagjen tonë, kanë biseduar personalisht me mua, se e kanë ditë që unë punoj në Kryqin e Kuq, kanë biseduar me mua si po shkon puna, u km sqaruar punën e popullatës, stresin e popullatës”, ka thënë ai.
Ai ka thënë se vizita e tyre është bërë rreth fundit të marsit apo fillimit të prillit të vitit 1999.
“Atë natë në mbrëmje kur kanë ardhur kanë bujtur të shtëpia e axhës tim, kanë qëndruar tërë natën, të nesërmen tërë ditën kemi biseduar me popullatë nëpër lagje, edhe unë kam qenë bashkë me ta, i kemi vizatuar popullatën, kemi biseduar me popullatë, Salihu u ka dhënë mbështetje morale, mos u frikësoni, nuk kanë punë me ju, kanë punë me ne, por ja hyri edhe NATO… Nëse nuk gaboj ka qenë fundi i marsit, fillimit i prillit, tash nuk më kujtohet a ka qenë data 30 mars apo 2,3,4 prill, por në atë periudhë prej datës 30 deri 4 prill, nuk më kujtohet dita saktësisht, po e di që ka qenë fundi i marsit dhe fillimit i prillit”, ka thënë dëshmitari.
Ai ka thënë se pjesëtarët e UÇK-së kanë qenë të pa-armatosur dhe se me vete kanë pasur çantë dhe fletore në të cilën sipas tij merrnin shënime nga ato çka u thoshin banorët.
“Këta kanë qenë të interesuar të marrin informacione nga popullata sesi po zhvillohet puna aty, apo kemi maltretime, a po kemi probleme, a po na maltreton kush, ne u kemi sqaruar që këto gjëra i kemi pasur probleme, dhe u kemi shpjeguar krejt, po du me thënë në lagjen tonë aty”, ka thënë ai.
Ademi ka thënë se pas qëndrimit një natë në shtëpinë e familjarit të tij, pjesëtarët e UÇK-së janë larguar në drejtim të Llapit.
Dëshmitari ka thënë se Salih Mustafën e kishte takuar edhe më parë në zyret e kryqit të kuq, para bombardimeve të NATO-s.
Ai ka thënë se për Mustafën e ka njohur që është pjesë e UÇK-së por nuk ka ditur më shumë rreth tij.
Gjatë pyetjeve, avokati mbrojtjes Julius Von Bone e ka pyetur dëshmitarin nëse ndonjë punëtor i Kryqit të Kuq kishte vdekur gjatë luftës.
Dëshmitari Ademi: Vetëm doktori, Shpëtim Robaj ka vdekur dhe ka vdekur tani persona të tjerë, vullnetarë tonë kanë vdekur pas luftës. Një ka shkuar në Francë, tjetri në Suedi.
Avokati Von Bone: Në atë kohën pas incidentit, periudhën kohore pas incidentit që i ndodhi familjes tuaj, sa kohë vazhduat ju të punonit për Kryqin e Kuq?
Dëshmitari Ademi: Ne kemi punuar gjatë luftës nonstop dhe tash punoj prapë në Kryqin e Kuq.
Avokati Von Bone: Kryqi i Kuq a kishte zyre në Llukarë?
Dëshmitari Ademi: Jo. Kryqi i Kuq me vullnetarët e vet në vitin 2000 nëse nuk gaboj, vullnetarët e Kryqit të Kryq, ndër ta kam qenë edhe unë, në varreza e kemi bërë rivarrimin e shtatë personave, aty ka qenë prezent KFOR-i, ka qenë prezent UNMIK-u dhe ka qenë prezent zyra ligjore. Ne e kemi bërë zhvarrimin, kemi hapur gropat, personat e OSBE-së i kanë marrë i kanë future, sepse ka pasur edhe familjarë aty afër, cilat viktima janë verifikuar janë ndarë anash, cilat nuk janë verifikuar i kanë marrë viktimat i kanë fut nëpër thasë dhe i kanë çuar në Rahovec ku ka qenë zyra ligjore e AND-së, e personave që i kanë marrë prej varrezave, derisa u është bërë AND se kujt i përket ai trup. Aty kemi zhvarrosë, tani kemi varrosë prapë, aty ka qenë KFFOR-i, policia e UNMIK-ut, ka pas ardhur Cali me disa ushtar por vetëm me xhaketa me llogo të UÇK-së, pa armatim kanë qenë aty. Janë përshëndet me ne të gjithë, si të KFOR-it, si të OSBE-së, edhe aty e kam parë Calin.
Ahmet Ademi do të përgjigjet edhe në pyetjet e Zyrës së Prokurorit të Specializuar, para trupit gjykues në Hagë.
Ai është dëshmitari i dytë i mbrojtjes në gjyqin ndaj Salih Mustafës i cili është arrestuar më 24 shtator të vitit të kaluar, me pretendimin për krime lufte.
Salih Mustafa po qëndron në qendrën e paraburgimit në Hagë ndërsa në deklarimin e tij para trupit gjykues ai është deklaruar i pafajshëm./kp

Back to top button