A dyshoni në veten tuaj? A jeni i lumtur që jeni vetëm? Po në lidhje me këtë: A jeni një dashamirëse e çokollatës? Ato mund të jenë të gjitha shenja të inteligjencës, shkruan Readers Digest, e cila ka përpunuar përfundimet e studimeve të shumta mbi inteligjencën.

Inteligjenca ose IQ nuk është një grup i të gjitha njohurive tuaja në kokën tuaj, por përkundrazi ritmi me të cilin jeni në gjendje të merrni informacione të reja, thotë Travis Bradberry, bashkautor i bestseller Emotional Intelligence 2.0. Ai tregon se studimet tregojnë se IQ është fiksuar në moshë të hershme, kështu që njerëzit janë pak a shumë “të mbërthyer” me atë që kanë, domethënë nuk ka shumë hapësirë për të rritur inteligjencën personale, ndërsa me njohuritë nuk është kështu.

Për shembull, ka më shumë njerëz në botë që kanë inteligjencë mesatare (afërsisht 65 për qind e popullsisë). Ka më pak nga ata inteligjentë nën ose mbi mesataren (afërsisht 30 për qind e popullsisë). Ka edhe më pak të tillë që janë të pazhvilluar intelektualisht, superiorë intelektualë (afërsisht 5 për qind e popullsisë). Kështu, duke u larguar nga mesatarja, numri i njerëzve që kanë një inteligjencë më të ulët ose më të lartë zvogëlohet.

Dhe ndërsa një IQ e lartë është larg së qeni e vetmja gjë që përcakton suksesin e dikujt në jetë (hulumtimi tregon se nuk është edhe një faktor aq i rëndësishëm sa mendojnë njerëzit), përsëri nuk është keq ta kesh.

Por shumica e njerëzve kalojnë jetën e tyre pa zbuluar se sa inteligjentë janë në të vërtetë, sepse vetë IQ është e vështirë të matet, dhe testimi me profesionistë të trajnuar është mjaft i kushtueshëm.

Sidoqoftë, hulumtimi i fundit na jep disa tregues interesantë nga përvojat e hershme të jetës që mund të shoqërohen me inteligjencë të lartë. Prandaj, nëse ndonjë nga të mëposhtmet vlen për ju, mund të keni një IQ të lartë.

1. Ju pranoni që nuk dini shumë

Ju mund të mendoni se pretendimi se dini gjithçka, edhe kur nuk e dini, ju bën më të zgjuar. Por në realitet, njerëzit që nuk kanë frikë të jenë autokritikë janë kryesisht ata më të mençurit. Njerëzit inteligjentë pranojnë të metat e tyre dhe kuptojnë se ata gjithmonë mund të mësojnë më shumë. Një studim i botuar në Journal of Personality and Social Psychology krahasoi mënyrën sesi studentët performuan në test dhe se si ata menduan se ishin të suksesshëm në të.

Shumë studentë me nota më të ulëta mbivlerësuan dukshëm rezultatet e tyre, ndërsa studentët me rezultate më të larta menduan se kishin rezultate më të këqija nga sa kishin arritur në të vërtetë. Mos kini frikë të pranoni se nuk dini diçka – mund të mësoni shumë më tepër.

2. Jeni gjithnjë kureshtarë

Kurioziteti është një karakteristikë e rëndësishme e njerëzve inteligjentë. Njerëzit kureshtarë kanë një mënyrë më të rafinuar të të menduarit dhe në planin afatgjatë ata janë të interesuar të zbulojnë gjëra të reja dhe duan të zhvillohen vazhdimisht si persona.

3. Keni shumë vetëkontroll

Njerëzit inteligjentë priren të kenë vetëkontroll të fortë dhe mund t’i rezistojnë marrjes së vendimeve impulsive. Një grup psikologësh nga Yale dhe universitete të tjera e testuan këtë në vitin 2009 me hulumtim të botuar në Shkencat Psikologjike. Ata testuan se si vetëkontrolli lidhet me inteligjencën duke u dhënë pjesëmarrësve teste inteligjence dhe duke u ofruar para për një shpërblim.

Pjesëmarrësit mund të zgjedhin të paguhen menjëherë ose të presin më gjatë dhe të paguhen një shumë më të madhe. Njerëzit të cilët zgjodhën të prisnin para zakonisht kishin rezultate më të mira në test. Nëse keni një tendencë të fortë për të peshuar të gjitha opsionet tuaja dhe nëse mund t’i rezistoni marrjes së vendimeve impulsive, mbase është koha të përqafoni gjenialitetin tuaj të brendshëm.

4. Ju jeni mendje hapur

Sipas një studimi të Universitetit të Pensilvanisë, njerëzit inteligjentë priren të jenë të gatshëm të shohin gjërat nga perspektiva e njerëzve të tjerë, në vend që thjesht të pranojnë një pikëpamje si të vlefshme. Ata formulojnë mendimin e tyre pas shqyrtimit të kujdesshëm të pikëpamjeve të shumta, në vend që të bëjnë thjesht gjykime të shpejta.

Ata janë të hapur ndaj koncepteve dhe ideve të reja, të cilat kontribuojnë në inteligjencën e tyre. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë se ata ndikohen lehtësisht nga mendimi i tyre. Në fakt, njerëzit me mendje të hapur kanë më shumë gjasa të mbajnë mendimet e tyre me besim dhe kanë më pak të ngjarë të manipulohen.

5. Ju pëlqen çokollata

Po, ekziston një lidhje e ligjshme midis fuqisë së trurit dhe dashurisë për çokollatën. Përbërjet e quajtura flavanolë, të gjetura në kakao, mund të përmirësojnë performancën njohëse. Universitetet e Romës dhe L’Aquila në Itali kohët e fundit kryen kërkime se si ngrënia e çokollatës ndikon në funksionet e trurit si kujtesa, vëmendja dhe shpejtësia e përpunimit.

Doli që ngrënia e çokollatës kishte efekte pozitive në të gjitha këto gjëra. Jo vetëm që ngrënia e çokollatës rriti menjëherë rezultatet e testeve, hulumtimi ka zbuluar se ngrënia e një sasie të vogël çokollate në baza ditore rrit performancën njohëse për një periudhë të gjatë kohore.

6. Ju i shtyni gjërat

Sa më shumë që shtyrja e gjërave deri në minutën e fundit nuk tingëllon zgjuar, studimet tregojnë se në të vërtetë është krejt e kundërta. Nëse vonoheni, do të thotë të merrni kohë për gjërat, në vend që të nxirrni përfundime shumë shpejt ose të zgjidhni zgjidhjen më të lehtë. Njerëzit e zgjuar gjithashtu vonohen, sepse kalojnë kohën e tyre në detyra që i konsiderojnë më të vlefshme, ndërsa shtyjnë ato më të parëndësishme. Në çdo rast, vonesa është larg humbjes monstruoze të kohës që njerëzit nganjëherë dinë të kuptojnë.

7. Ju e urreni zhurmën në sfond

Nëse preferoni të punoni në heshtje, kjo është ajo që keni të përbashkët me Franz Kafka, Charles Darwin dhe Anton Chekhov. Këto janë vetëm disa nga mendjet e shkëlqyera që insistuan në heshtjen e vdekur ndërsa punonin ose që ankoheshin se nuk ishin në gjendje të filtronin zhurmën e sfondit. Ju mund të mendoni se njerëzit e zgjuar janë ata që janë në gjendje të përshtaten plotësisht me botën, por studimet sugjerojnë se nuk është kështu.

Një studim i Universitetit Northwestern 2015 vlerësoi aftësitë për zgjidhjen e problemeve të 100 njerëzve të ndryshëm. Pjesëmarrësit të cilët argumentuan se ishte më e vështirë për të përjashtuar tinguj të sfondit ‘të parëndësishëm’ paraqitën zgjidhje më inovative, krijuese të problemit. Autorët e studimit arritën në përfundimin se njerëzit që shqetësohen nga zhurma e sfondit janë më të aftë të përqendrohen në stimuj të shumtë në të njëjtën kohë, gjë që përkthehet në mendim më krijues. Pra, nëse zhurma e sfondit ju shqetëson ndërsa punoni, përpiquni ta pranoni atë – kjo mund të jetë një shenjë që ju jeni një gjeni krijues.

8. Ju lidhni gjëra ‘të palidhura’

Nëse mund të dalloni modele atje ku të tjerët nuk munden, ju ndoshta keni një mendje më krijuese. Ajo që disa e shohin si ‘rastësi’ është në të vërtetë një shenjë e një mendjeje të shkëlqyer. Shumica e njerëzve mund të shohin modele, por njerëzit shumë inteligjentë i shohin ato më shpejt dhe shpesh shohin modele në gjithçka. Lidhja e gjërave të ndryshme është gjithashtu një shenjë e një mendjeje shumë konceptuale; ju jeni mendje hapur dhe nuk i shikoni gjërat fjalë për fjalë.

9. Ju pëlqen të jeni vetëm

Nëse të qenit vetëm nuk ju bën të mbingarkoheni nga mërzia ose dëshpërimi, ju jeni me fat. Sipas Revistës Britanike të Psikologjisë, njerëzit që janë më të kënaqur me qëndrimin vetëm janë zakonisht më inteligjentë. Dhe ka edhe më shumë – nëse flisni me veten tuaj, kjo është gjithashtu një shenjë e gjeniut! Nëse i përsërisni gjërat me zë të lartë, mund t’i çimentoni ato më mirë në trurin tuaj.

10. Ju përfundoni fjalitë e dikujt tjetër

Mos u shqetëso, nuk është aq mërzitur sa tingëllon. Nëse mund të vlerësoni se çfarë njerëzit duan të thonë ose si ndihen, kjo është një shenjë e sigurt që jeni emocionalisht inteligjent.

Ndjeshmëria dhe përafrimi me emocionet e njerëzve të tjerë ju lejon të shihni botën nga këndvështrimi i të tjerëve. Njerëzit të cilët mund të lidhen me të tjerët dhe të kuptojnë se si ndihen zakonisht janë të hapur për të takuar njerëz të rinj dhe për të përjetuar gjëra të reja, të gjitha këto kanë efekte pozitive në inteligjencë.