Një perspektivë nga legjislatura e re e Kuvendit

Një perspektivë nga legjislatura e re e Kuvendit

Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS) sot nga ora 10:30 organizon tryezë diskutimi me temë “Prioritetet legjislative në fushën e sundimit të ligjit: Një perspektivë nga legjislatura e re e Kuvendit”.

Kjo tryezë ka për qëllim që të diskutojë mbi propozimet, axhendat dhe prioritetet e partive politike të përfaqësuara në Kuvendin e ardhshëm të Kosovës.

Më tutje, diskutimi do të fokusohet në çështjet që kanë të bëjnë me ndryshimin e legjislacionit apo politikave parlamentare në fushën gjyqësore dhe prokuroriale, mekanizmat e zbatimit të drejtësisë penale, mekanizmat në luftën kundër korrupsionit, apo edhe proceset e integritetit siç është vetingu mbi sistemin e drejtësisë.

Përfaqësuesit e subjekteve politike do të kenë rastin të përgjigjen në pyetjet se çfarë janë prioritetet e legjislaturës së re në fushën e sundimit të ligjit? Çfarë pritet të ndodh me shumë iniciativa të mbetura në gjysmë të qeverisë së kaluar? Kush do të jetë udhërrëfyes në ndërtimin e një politike të reformës në drejtësi? A do të merren paralele nga Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria? Në çfarë forme do të duket përfshirja e elementit ndërkombëtar në këto reforma, dhe kush do ta ketë pronësinë e procesit?

Një diskutim i tillë do të mundësojë, për herë të parë pas zgjedhjeve të 6 tetorit, që partitë politike të diskutojnë mbi axhendat e tyre dhe angazhimin e mëtutjeshëm parlamentar në fushën e sundimit të ligjit.

Ky diskutim do të shërbejë në informimin e drejtë të qytetarëve lidhur me planet thelbësore të legjislaturës së re në përmirësimin e fushës së sundimit të ligjit.

Panelistë do të jenë Albulena Haxhiu nga Lëvizja Vetëvendosje, Armend Zemaj nga Lidhja Demokratike e Kosovës, Abelard Tahiri nga Partia Demokratike e Kosovës dhe Arton Demhasaj nga Organizata Çohu.