Drita e telefonave mund të ndikojë te ju

Drita e telefonave mund të ndikojë te ju

Mos harroni kohën kur në shkollë dëgjonit në Fizikë rreth tipareve të ndryshme të dritës. Për fat të mirë, ka njerëz që ia kushtojnë jetën shkencës. Ata e kuptuan se si drita nga ekranet e smartfonëve mund të ndikojë në jetën tuaj.

Fatkeqësisht, gjetja e tyre nuk është aq e bukur – rezulton se kjo dritë mund të ju bëjë të dukeni më të vjetër, përcjell rtv21.tv

Ju duhet të shqetësoheni nëse dërgimi i teksteve, kontrollimi në Instagram ose leximi i lajmeve në smartfonët tuaj ju merr një pjesë të madhe të jetës suaj. Dhe drita që gjenerojnë telefonat inteligjentë është fajtorja këtu. Shkencëtarët hulumtuan pasojat e mundshme të stilit të jetës që sundohet nga pajisjet elektronike dhe zbuluan se edhe ekspozimi afatshkurtër ndaj kësaj drite rrit speciet reaktive të oksigjenit (ROS).

Nuk është sekret që ndryshimet në ekuilibër në çdo sferë zakonisht çojnë në pasoja të ndryshme (dhe nganjëherë jo edhe aq të këndshme). Në këtë rast, çekuilibrimi shkakton stres oksidativ që do të thotë se një qelizë dëmtohet për shkak të oksidimit. Dhe ka disa gazeta që tregojnë një lidhje midis këtij procesi dhe plakjes.

Le të hedhim një vështrim se si shkencëtarët zbuluan se ROS u rrit nën dritën e pajisjeve tona. Për ta zbuluar këtë, ata përdorën qeliza të veçanta të indit lidhës. Ata i lanë qelizat nën ekspozimin e dritës për një orë në një distancë prej një centimetri. Dhe rezultatet treguan se ROS u rritë me rreth 80-90% nga pajisjet si iPhone 8+, iPhone 6 dhe iPad.

Para se të vendosni të hedhni telefonin tuaj nga dritarja, duhet të kuptoni se ka akoma disa spekulime për vlefshmërinë e këtij zbulimi. Kjo temë nuk u studiua plotësisht ende dhe efektet afatgjate të dritës së pajisjes nuk dihen. Por, është mirë të keni kujdes./21Media