Bimët dhe kërpudhat premtojnë si ilaçe, lëndë djegëse dhe ushqime të së ardhmes sipas Royal Botanic Gardens, Kew.

Por mundësitë janë duke u humbur për të përdorur këtë “arkë thesari me një larmi të jashtëzakonshme” ndërsa speciet zhduken për shkak të shkatërrimit të habitatit dhe ndryshimit të klimës, përcjell portali rtv21.tv

Vlerësimet e reja sugjerojnë se dy të pestat e bimëve në botë janë në rrezik zhdukjeje.

Vlerësimi i gjendjes së bimëve dhe kërpudhave në botë bazohet në kërkime nga më shumë se 200 shkencëtarë në 42 vende.

Raporti u lëshua në ditën e një takimi të Kombeve të Bashkuara, i cili do të bëjë presion për veprim nga udhëheqësit botërorë për të adresuar humbjen e biodiversitetit.

Ne jemi duke jetuar në një epokë të zhdukjes, tha drejtori i shkencës në Kew, Prof Alexandre Antonelli.

“Është një pamje shumë shqetësuese e rrezikut dhe nevojës urgjente për veprim,” tha ai.

“Ne jemi duke humbur garën me kohën, sepse speciet po zhduken më shpejt sesa mund t’i gjejmë dhe t’i emërtojmë ato. Shumë prej tyre mund të mbajnë të dhëna të rëndësishme për zgjidhjen e disa prej sfidave më të ngutshme të mjekësisë dhe madje ndoshta të pandemive në zhvillim dhe atë aktuale që jemi duke parë sot “.

Raporti zbuloi se vetëm një pjesë e vogël e specieve ekzistuese të bimëve përdoren si ushqime dhe biokarburante.

Më shumë se 7,000 bimë të ngrënshme kanë potencial për të korrat e ardhshme, megjithatë vetëm një pjesë e vogël janë përdorur për të ushqyer një popullsi në rritje në botë.

Dhe ekzistojnë rreth 2500 bimë që mund të sigurojnë energji për miliona në të gjithë botën, ndërsa vetëm gjashtë të korra – misër, kallam sheqeri, soje, vaj palme, farë rapese dhe grurë – gjenerojnë pjesën dërrmuese të biokarburanteve.

Dr Colin Clubbe, kreu i shkencës së ruajtjes në Kew, tha për BBC News: “Ne jemi duke përdorur një pjesë kaq të vogël të bimëve dhe kërpudhave në botë, qofshin ato për ushqim ose ilaçe ose për karburant, duke injoruar thesarin e mundshëm të thesarit të specieve të egra për të cilat tani kemi njohuri në rritje dhe teknikat për të hetuar për të mirën e njerëzimit “.

Shkencëtarët vlerësojnë se rreziku i zhdukjes mund të jetë shumë më i lartë sesa mendohej më parë, me rreth 140,000, ose 39,4%, të bimëve vaskulare të vlerësuara janë të kërcënuara me zhdukje, krahasuar me 21% në 2016.

Ata thonë se vlerësimet e rritura janë pjesërisht për vlerësime më të sofistikuara dhe të sakta të ruajtjes.

Ata po bëjnë thirrje që vlerësimet e rrezikut të gjurmohen shpejt, duke përdorur teknologji të tilla si inteligjenca artificiale dhe për më shumë fonde për ruajtjen e bimëve.

Hulumtimi zbuloi se 723 bimë të përdorura për ilaçe rrezikojnë të zhduken, me një problem të mbirjes së tepërt në disa pjesë të botës.

Dhe 1,942 bimë dhe 1,886 kërpudha u emëruan si të reja për shkencën në 2019, duke përfshirë specie që mund të jenë të vlefshme si ushqimet, pijet, ilaçet ose fijet.

Raporti përmban një kapitull mbi florën në Mbretërinë e Bashkuar, i cili është studiuar më mirë sesa në pjesën më të madhe të botës.

Sidoqoftë, nuk ka një listë të vetme të rënë dakord të bimëve lulëzuese të MB dhe madje edhe më shumë pasiguri mbi kërpudhat, me vlerësime që variojnë nga 12,000 në 20,000./21Media